naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri financija eurozone razmatraju mjere obuzdavanja prekomjernih proračunskih manjkova

Ministri financija eurozone na redovnom su mjesečnom zasjedanju razmatrali mjere za obnovu fiskalne discipline nakon što se golemim proračunskim izdvajanjima nastojalo ublažiti učinke recesije.  

Najnoviji podaci Europske komisije pokazali su da u 14 od 16 zemalja eurozone ove godine manjkovi uvelike premašuju tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Što se pak iduće godine tiče, nijedna članica neće bilježiti manjak ispod navedenog plafona, upozoravaju u Bruxellesu. 

Izrazitiji manjkovi iduće se godine očekuju u Grčkoj i Irskoj, i to u visini 12,2 odnosno 14,7 posto BDP-a, prognozira nadalje EK. 

U srijedu se stoga EK sprema procijeniti jesu li Francuska, Grčka, Irska, Španjolska i ne-članica eurozone Velika Britanija poduzele učinkovite mjere za smanjenje manjkova. Planira također predložiti i rokove za njihovo smanjenje u ostalih devet zemalja članica, uključujući Njemačku, Italiju i Nizozemsku, čiji bi manjkovi trebali premašiti tri posto BDP-a u 2009. 

Europski povjerenik za monetarna pitanja Joaquin Almunia vrlo će vjerojatno oštro nastupiti u pogledu Grčke, nametnuti program rezanja potrošnje u Irskoj te naložiti Njemačkoj da svede manjak ispod tri posto BDP-a do 2013. 

Ministri financija EU-a načelno su se dogovorili da se s povlačenjem fiskalnih poticaja i konsolidacijom državnih financija počne od 2011. ali samo ako do tada gospodarski rast dosegne održive razine. 

Da bi umirili financijska tržišta i uvjerili ih da državne financije imaju pod kontrolom, moraju iznijeti i jasan plan s konkretnim rokovima za povlačenje paketa fiskalnih poticaja.  

'Više je nego očito da se Europa održala na nogama. Izbjegli smo depresiju i nismo doživjeli kolaps financijskog sustava', kazao je švedski ministar financija Anders Borg, čija zemalja trenutno predsjedava EU-om. 

Borg je ipak izlazne strategije istaknuo kao glavni prioritet. 

Na sastanku u Bruxellesu ministri financija EU-a također bi trebali započeti razgovore o vremenskom okviru u kojem bi trebalo završiti s davanjem jamstava bankama koja su države počele nuditi nakon izbijanja globalne kreditne krize. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Preparation of Eurogroup and Economic and Finance Ministers Council, Brussels, 9 and 10 November 2009
  • Švedsko EU predsjedništvo: Opening discussions on exit strategies for the financial markets at the ECOFIN meeting
  • EUobserver: Deficits take centre stage at EU finance meeting