naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ne treba očekivati Brammertzovu ocjenu o punoj suradnji Srbije s Haagom

Veleposlanicima zemalja EU u Beogradu glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz prilikom nedavna posjeta Srbiji kazao je da u njegovom izvješću neće biti političkih ocjena koje bi mogle utjecati na početak provedbe Prijelaznog sporazuma EU sa Srbijom niti ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi u srijedu 11. studenog novosadski 'Dnevnik'.  

Pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, taj list navodi kako tijekom susreta s veleposlanicima pred odlazak iz Beograda Brammertz nije ostavio mjesta nadi da će njegovo najnovije izvješće sadržavati ocjenu da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim sudom. 

'On (Brammertz) je dodao da će biti elemenata koji će jasno govoriti o daljem napretku u suradnji Srbije s tribunalom, ali da neće biti definicije suradnje koja bi imala izravnu i jasnu političku konotaciju', rekao je 'Dnevniku' neimenovani dužnosnik EU, istaknuvši kako je Brammertz ponovio da je on tužitelj, a ne političar. 

Novosadski list doznaje da su veleposlanici zemalja EU u Beogradu već obavijestili svoje zemlje o ishodu sastanka s Brammertzom, što je, kako se navodi, automatski značilo skidanje Srbije s agende sljedeće sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova EU. 

Diplomatski izvor u EU kazao je novosadskom listu da je postojala šansa da se raspravlja o Srbiji u slučaju da su vijesti o Brammertzovom izvješću bile pozitivne, ali da nakon njegova jasnog stajališta, iznesenog veleposlanicima u Beogradu, ne preostaje ništa drugo nego pričekati uhićenje haaškog optuženika Ratka Mladića kako bi rasprava o Srbiji uopće imala smisla.  

'Dnevnik' navodi kako u Bruxellesu vlada prilično snažna uvjerenost da će Srbija podnijeti zahtjev za članstvo u EU u prvoj dekadi prosinca, ali isto tako i mišljenje da će srbijanski zahtjev ostati u ladici sve dok je Mladić na slobodi. 

Glavni haaški tužitelj boravio je proteklog tjedna u službenom posjetu Beogradu u okviru priprema za podnošenje redovita izvješća Vijeću sigurnosti UN-a u početku prosinca.  

Brammertz je tada, u razgovorima s najvišim srbijanskim političkim dužnosnicima te predstavnicima državnih tijela zaduženih za suradnju s Tribunalom u Haagu istaknuo kako je u suradnji Srbije s Haaškim sudom jedino otvoreno pitanje uhićenje dvojice optuženih koji se još uvijek nalaze u bijegu, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. 

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbija potpisale su u Luksemburgu, 29. travnja 2008., a Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, započnu tek kad to vijeće ocijeni da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim tribunalom. 

Tjedan dana nakon što je, u rujnu 2008., Sporazum ratificiran u srbijanskom parlamentu, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.

S jednostranom primjenom Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, svrha kojega je postići što bržu primjenu odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om, Srbija je počela 30. siječnja 2009. 

Hina