naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Albanija dobila zeleno svjetlo za mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU

Veleposlanici zemalja članica Europske unije postigli su u srijedu 11. studenog 2009. u Bruxellesu dogovor da se od Europske komisije zatraži da počne s izradom mišljenja o spremnosti Albanije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Tu odluku trebali bi formalno potvrditi ministri vanjskih poslova zemalja članica na sastanku u ponedjeljak i utorak. Albanija je podnijela zahtjev za članstvo u EU još u travnju ove godine.

Davanje mandata Europskoj komisiji da izradi mišljenje o kandidaturi prvi je korak na dugom putu prema članstvu. Sama izrada mišljenja traje oko godinu. Na temelju toga mišljenja Vijeće EU-a, odnosno zemlje članice donose odluku o dodjeli kandidatskog statusa i eventualno o datum početka pristupnih pregovora.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn, koji je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s albanskim ministrom vanjskih poslova Ilirom Metom, rekao da Albaniji predstoji dug put do ispunjenja kriterija za članstvo.

Posebno je istaknuo da Albanija mora poboljšati vladavinu prava i neovisnost pravosuđa te osigurati slobodu medija.

Osim golemog posla na reformama, Albanija ima i veliki politički problem, jer zastupnici socijalističke stranke bojkotiraju rad parlamenta još od izbora u lipnju, na kojima je tijesnu pobjedu odnijela Demokratska stranka.

Rehn je pozvao oba suprotstavljena tabora da riješe taj sukob i da pokažu političku zrelost ako žele da zemlja napreduje prema Europskoj uniji.

 

Više o tome:

EurActiv: EU greenlights start of Albania accession talks