naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Makedonija poziva Grčku da ne blokira njezine pregovore s EU-om

Makedonski premijer Nikola Gruevski pozvao je Grčku da ne blokira put Makedonije prema Europskoj uniji zbog spora oko imena njegove zemlje.  

'Rješenje neće ovisiti samo o nama, nego i o drugoj strani', rekao je Gruevski novinarima. 

Odluči li Grčka blokirati otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, to bi bio 'signal da naš južni susjed ne želi riješiti spor oko imena', dodao je makedonski premijer. 

Grčka se od 1991. protivi međunarodnom priznanju svojeg sjevernog susjeda pod imenom Makedonija jer to ime smatra grčkim nasljeđem. Sjeverna grčka pokrajina ima isto ime. 

Atena i dalje koristi ime 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija' ili FYROM pod kojim je zemlja 1993. primljena u UN. 

Grčka je stavila veto na ulazak Makedonije u NATO i zaprijetila da će blokirati i njezin pristup Europskoj uniji dok se ne riješi taj spor. 

EU je Makedoniji dodijelio kandidatski status 2005., a prošli mjesec Europska komisija predložila je otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem, ne spominjući ipak točan datum kada bi se to trebalo dogoditi. 

Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski rekao je u utorak, tijekom posjeta Bruxellesu, kako očekuje da će pristupni pregovori početi do kraja ove godine.  

Odluku o datumu otvaranja pristupnih pregovora donosi Vijeće EU-a, odnosno zemlje članice, i za nju je potreban njihov konsenzus. 

Hina