naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament preporučio ukidanje viza za tri zapadnobalkanske zemlje

Eurposki parlament je u četvrtak 12. studenog u Bruxellesu velikom većinom glasova prihvatio rezoluciju u kojoj predlaže Vijeću EU-a da se ukinu vize za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.  

'Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunjavaju uvjete za ukidanje viza', kaže se u izvješću koje je pripremila izvjestiteljica za viznu liberalizaciju, slovenska socijalistička zastupnica Tanja Fajon. Za rezoluciju je glasovalo 550 zastupnika, protiv je bilo 37 i 51 suzdržan. 

O ukidanju viza trebali bi odlučiti ministri unutarnjih poslova zemalja članica na sastanku 30. studenoga, a srbijanski, crnogorski i makedonski državljani mogli bi bez viza putovati u schengenski prostor od 19. prosinca. Europski parlament u tome postupku nema zakonodavnu, nego savjetodavnu ulogu.  

Uz rezoluciju o viznoj liberalizaciji prihvaćena je zasebna politička deklaracija, dogovorena s Vijećem EU-a. 

'U našoj deklaraciji, koju smo usklađivali zajedno s vijećem, jasno piše da će građani tih triju država moći bez viza putovati od 19. prosinca. S time se slažu sve zemlje članice i to je poduprla i Europska komisija', izjavila je na konferenciji za novinare izvjestiteljica za viznu liberalizaciju Tanja Fajon. 

U političkoj deklaraciji Bosni i Hercegovini i Albaniji poručeno je da bi njihovi državljani mogli putovati bez viza čim vlade ispune uvjete. 

'Europski parlament je jasno poručio kako želi da te dvije zemlje dobiju bezvizni režim. Želim da se to ostvari najkasnije do srpnja sljedeće godine, ali tamošnji političari trebaju ispuniti kriterije EU-a za ukidanje viza', rekla je Fajon. Dodala je kako je nastojala da se u samoj deklaraciji spomene taj nadnevak, ali su se tomu usprotivile 'neke velike zemlje članice'. 

 

Više o tome:

Europski parlament: Albania and Bosnia must catch up on reform to qualify for short-stay visa waiver, say MEPs