naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uspješan u smanjenju emisije stakleničkih plinova

Europska unija na dobrom je putu da dostigne ili čak premaši ciljano smanjenje emisija stakleničkih plinova za osam posto do 2012. godine. 

Europa će ispuniti obveze preuzete u sklopu Protokola iz Kyota, usvojenog 2002., naglasio je povjerenik za okoliš Stavros Dimas u godišnjem izvješću o smanjenju štetnih emisija u 2007.  

To je vrlo važan i pravodoban signal uoči međunarodnog sastanka o borbi protiv promjene klime na Zemlji, koji će pod okriljem Ujedinjenih naroda biti održan u Kopenhagenu sljedećeg mjeseca, naglasio je. 

Europska unija planira u Kopenhagenu obvezati Sjedinjene Države, Kinu i druge zemlje da podrže ambiciozni plan za smanjenje emisija ugljičnog dioksida kako bi se zauzdalo globalno zatopljenje. 

Zemlje članice Europske unije već su izglasale smanjenje tih emisija za 20 posto do 2020. ali Dimas smatra da bi se ta razina mogla podići i na 30 posto ukoliko to prihvate i druge zemlje. 

Optimističan ton Bruxellesa kvari prognoza da upravo Danska, zemlja-domaćin predstojećeg sastanka o klimi, vjerojatno neće smanjiti emisije u skladu sa ciljevima određenim Protokolom iz Kyota ako ne kupi dozvole za emisije od drugih zemalja. 

Danska je smanjila emisije za gotovo četiri posto od 1990. ali sporazum je obvezuje na 21-postotno smanjenje, te je teško vjerovati da će joj to poći za rukom. 

Isto vrijedi i za Italiju i Španjolsku, koje bilježe najslabije rezultate u EU na području smanjenja emisija.  

Španjolskoj je kao najslabije razvijenoj članici EU-a 1990. odobreno povećanje emisija za 15 posto ali su one zbog kasnijeg gospodarskog procvata poskočile nevjerojatnih 52,6 posto. To znači da bi u sljedeće tri godine morala smanjiti emisije za 25 posto kako bi dosegla ciljanu razinu. 

U Italiji su pak emisije prekoračile razine iz 1990. za 6,9 posto a trebale su se smanjiti za 6,5 posto u odnosu na razine iz te godine. Stoga bi u sljedeće tri godine trebala smanjiti emisije za 10 posto kako bi dostigla ciljano smanjenje. 

EU je ipak zabilježio dobar napredak zahvaljujući dobrim rezultatima velikih gospodarstava kao što su Njemačka, Velika Britanija i Španjolska, zaključuju u Bruxellesu.  

Za te se tri zemlje računa da zajedno imaju 40-postotni udio u ukupnoj emisiji Europske unije te tako u velikoj mjeri utječu na prosjek EU-a. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Climate change: Progress report shows EU on track to meet or over-achieve Kyoto emissions target
  • EurActiv: EU on track to meet Kyoto targets
  • EUobserver: EU on track to meet Kyoto targets using controversial offsets