naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Soros pozvao EU na ubrzano širenje eurozone na istok

Američki milijarder i investitor George Soros smatra da bi Europska unija trebala uložiti veće napore kako bi pomogla istočnim zemljama članicama, uključujući ubrzanje procesa širenja eurozone na tu regiju.  

'Ta je odgovornost upravo na Europi zato što se financijski sustav istočnih članica nalazi u rukama zapadnih banaka. Upravo je to izvor zaraze koja je pogodila istočnu Europu', kazao je on. 'Europa ima odgovornost na koju se oglušuje'. 

Poznati ulagač i filantrop smatra da bi ulazak istočnoeuropskih zemalja u eurozonu prije planiranog roka tek minimalno utjecalo na jedinstvenu valutu tog sada 16-članog područja. 

'Dapače, tim bi se zemljama značajno pomoglo, a euro ne bi pretrpio nikakvu štetu', kaže. 

Istočna je Europa posebno teško pogođena prošlogodišnjom financijskom krizom, budući da se kombinacija zaduženja u inozemnim valutama, pucanja balona na tržištu nekretnina i pada izvoza pokazala vrlo opasnom. 

Viši europski dužnosnici, među kojima i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet istodobno su sve nervozniji zbog nastavljenog rasta eura prema dolaru u posljednjim mjesecima jer strahuju da bi jaki euro mogao usporiti izvoz i zaustaviti tek rođeni EU gospodarski oporavak. 

U takvim bi okolnostima, ističe Soros, mogućnost male deprecijacije koju bi potaknulo pristupanje određenih istočnih zemalja eurozoni, zapravo bila blagotvorna. 'Euro je prejak i pokazuje tendenciju nastavljenog rasta', podsjetio je. 

 

Više o tome:

EUobserver: Soros tells EU to step up support for eastern states