naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarstvo Europske unije izašlo iz recesije

Gospodarstva Europske unije izvukla su se iz recesije u trećem tromjesečju, pokazale su u petak 13. studenog najnovije procjene europskog ureda za statistiku Eurostat.  

Rast aktivnosti u gospodarstvu 16-člane eurozone u tom je razdoblju iznosio 0,4 posto prema tromjesečju ranije, a u 27-članoj EU 0,2 posto, priopćio je statistički ured. 

Najnovije procjene svjedoče o zaokretu u odnosu na drugo tromjesečje kada je bruto domaći proizvod (BDP) eurozone i EU-a pao za 0,2 odnosno 0,3 posto prema tromjesečju ranije.  

U usporedbi s trećim tromjesečjem 2008. BDP eurozone smanjen je pak za 4,1 posto a EU-a za 4,3 posto. To upućuje na usporavanje pada u odnosu na drugo tromjesečje kada je na godišnjoj razini pad BDP-a u eurozoni i EU-u iznosio 4,8 odnosno 4,9 posto. 

Oporavak u EU u najvećoj je mjeri potpomogla solidna izvedba najvećeg gospodarstva eurozone, onog Njemačke. Njezin BDP u trećem je tromjesečju uvećan za 0,7 posto u odnosu na tromjesečje ranije, gotovo dvostruko više u usporedbi s 0,4 posto u drugom tromjesečju. 

Rast aktivnosti zabilježila su i ostala dva najveća gospodarstva eurozone, ona Francuske i Italije. Francuski BDP uvećan je za 0,3 posto, a talijanski za 0,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje.  

Da je oporavak eurozone i dalje na krhkim osnovama govore ipak niže stope rasta za francusko i talijansko gospodarstvo u odnosu na očekivanih 0,6 odnosno 0,8 posto. 

Na godišnjoj razini njemački BDP smanjen je za 4,8 posto, francuski 2,4 posto a talijanski 4,6 posto. Te tri zemlje zajedno čine dvije trećine ukupnih gospodarskih aktivnosti eurozone. 

S druge strane, Velika Britanija i Španjolska ostaju i dalje u recesiji, s padom aktivnosti od 0,4 odnosno 0,3 posto prema drugom tromjesečju, te 5,2 odnosno 4,0 posto na godišnjoj razini. 

Uteg oporavku EU-a predstavlja i slaba izvedba nekolicine posrnulih gospodarstava u središnjoj Europi. Estonija je u trećem tromjesečju zabilježila pad BDP-a od 2,8 posto prema tromjesečju ranije, a slijede Mađarska i Rumunjska s padom od 1,8 odnosno 0,7 posto.  

Iznimku je među zasad raspoloživim podacima Eurostata predstavljala jedino Litva, s rastom aktivnosti u trećem tromjesečju od šest posto prema tromjesečju ranije. Ta je zemlja ipak i dalje u skupini gospodarstava s najizrazitijim padom BDP-a na godišnjoj razini, od 14,3 posto, uz bok susjednoj Estoniji čiji je BDP potonuo za 15,3 posto. 

Među značajnijim partnerima EU, Sjedinjene Države u trećem su tromjesečju ostvarile rast od 0,9 posto prema tromjesečju ranije, ali pad na godišnjoj razini od 2,3 posto, objavio je Eurostat. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Euro area GDP up by 0.4 per cent and EU27 GDP up by 0.2 per cent