naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Najbolji europski znanstvenici bježe u SAD

Europa ne uspijeva iskoristiti svoja ulaganja u obrazovanje i znanost jer daroviti mladi znanstvenici i dalje smatraju SAD najboljim mjestom za napredovanje u poslu, upozorava češka znanstvenica Blanka Rihova, veleposlanica 2009. kao Europske godine kreativnosti i inovacija.  

Rihova je u intervjuu za europske medije istaknula kako bi Europa trebala bolje nagrađivati svoje profesore i znanstvenike te poticati ulaganja u istraživanja želi li zadržati svoje najveće talente. 

Europske države, po njezinu mišljenju, 'neobično su nesposobne' iskoristiti kapital obrazovanih i kreativnih mladih ljudi, što pogoduje američkim suparnicima. 

'Europa obrazuje dobre studente i doktore znanosti. Oni studiraju kako bi radili u znanosti, u usku su kontaktu s novim idejama i također s modernim načinima rješavanja znanstvenih problema. To stoji mnogo novca, no kad trebamo iskoristiti te ljude, Europa počinje štedjeti', kazala je. 

Rihova, po struci mikrobiolog i imunolog, kazala je da bi znanstvenici Europu trebali doživljavati kao mjesto u kojem mogu napredovati. 'Za njih nema ni dostatno prilika ni novca. Zato odlaze. A zemlja broj jedan u koju odlaze su Sjedinjene Američke Države', kazala je. 

'SAD tako dobiva dobro pripremljene mlade ljude a da nije uložio ni dolar u njihovo školovanje', dodala je. 

Pokretljivost je, po njezinu mišljenju, velik problem za europske znanstvenike jer birokracija otežava preseljenje u drugu državu članicu radi novoga radnog mjesta. Smatra da bi europski fondovi trebali biti popustljiviji i poticati pokretljivost kako bi se završio projekt izgradnje Europskog istraživačkog prostora. 

Plaće su također dio rješenja jer daroviti znanstvenici ponekad moraju napustiti posao iz novčanih razloga, kazala je. 

Većinu novca za financiranje istraživanja trebalo bi osigurati gospodarstvo, smatra i dodaje da bi javna sredstva trebala biti namijenjena samo onima koji su već dokazali da mogu 'izmisliti praktične stvari, proizvesti ih i ponuditi na tržištu'. 

Rihova je jedna od 27 veleposlanika Europske godine kreativnosti i inovacija, koji su pripremili Manifest za kreativnost i inovacije predstavljen Europskoj komisiji ovaj tjedan.  

Manifestovih 'sedam zapovijedi' pridonijet će oblikovanju europske strategije za promicanje kreativnosti i inovacija u idućem desetljeću. 

Hina