naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Na summitu EU-Rusija u srijedu o sigurnosti opskrbe ruskim plinom

Čelnici Europske unije i Rusije okupit će se u srijedu 18. studenog u Stockholmu na summitu na kojem će glavne teme biti sigurnost opskrbe energijom, klimatske promjene te stanje na sjevernom Kavkazu.  

Europsku uniju će na summitu predstavljati švedski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Fredrik Reinfeldt i predsjednik Europske komisije José Mauel Barroso, a Rusiju predsjednik Dmitrij Medvedev. 

Dvije bi strane trebale potpisati sporazum o jačanju mehanizma za razmjenu informacija o mogućim prekidima isporuke energije.

 Međutim, europska strana bi htjela da se Rusi ugovorom obvežu da neće prekidati isporuku ni u slučaju spora s Ukrajinom, preko koje idu glavni plinovodi za opskrbu Europe plinom. 

Ruska strana to ne želi prihvatiti, ističući da ne može preuzeti obveze koje uključuju treću zemlju te poziva EU da pomogne Ukrajini da plati svoje račune za dostavljenu energiju. 

Ruski premijer Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio da će smanjiti isporuku plina Europskoj uniji preko ukrajinskih plinovoda ako Kijev hitno ne podmiri svoje dugove.  

Što se tiče klimatskih promjena, EU želi da se na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o klimi i Rusija obveže da će do 2020. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 do 30 posto. Rusija sa svoje strane spremna je obećati smanjenje od 10 do 15 posto. 

O zajedničkom stajalištu Europske unije za taj summit razgovarat će u ponedjeljak ministri vanjskih poslova zemalja članica. 

Prema prijedlogu koji je pripremilo švedsko predsjedništvo, Stockholm želi otvoriti i pitanje ljudskih prava u Rusiji i rusko nepoštovanje odredbi mirovnog sporazuma kojim su ljetos prekinuti sukobi u Gruziji. Švedska, koja ima zategnute odnose s Rusijom, želi otvoriti pitanje ubojstava mirovnih aktivista i novinara. 

Prema diplomatskim izvorima, Rusi su tražili da se summit održi u 'neutralnom' Bruxellesu, ali se premijer Reinfeldt nije dao pokolebati. 

Rusiji se nije svidjela inicijativa koju je ove godine pokrenula Švedska zajedno s Poljskom o uspostavi Istočnog partnerstva, foruma za suradnju EU-a sa šest zemalja koje su susjedi Rusiji, što Moskva smatra miješanjem u njezinu sferu utjecaja. Rusija također zamjera i na oštrim izjavama švedskih dužnosnika nakon ruske intervencije u Gruziji. 

 

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: EU-Russia summit in Stockholm
  • Europska komisija: EU - Russia SummitEU27 deficit in trade in goods with Russia halved in first six months of 2009Russia third trading partner of EU27
  • EUobserver: EU-Russia summit to focus on climate and energy