naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU tvrtke ispred američkih i japanskih po rastu ulaganja u istraživanje i razvoj

Unatoč gospodarskoj krizi ulaganja kompanija širom svijeta u istraživanja i razvoj porasla su u prošloj godini za 6,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazalo je najnovije istraživanje Europske komisije, objavljeno u ponedjeljak 16. studenog.

Njihov je rast ipak usporio u odnosu na 2007., kada je zabilježena stopa rasta od devet posto, pokazuje izvješće EU. 

Rast ulaganja kompanija iz EU ostao je gotovo nepromijenjen i ona su u 2008. povećana za 8,8 posto, u odnosu na 8,1 posto u 2007. 

Usporedbe radi, rast ulaganja američkih kompanija u istraživanja i razvoj usporio je na 5,7 posto, s 8,6 posto u 2007. Japanske su kompanije prošle godine povećale ulaganja u istraživanje i razvoj za 4,4 posto. 

Najviše stope rasta ulaganja ponovno su zabilježene kod kompanija iz gospodarstava u nastajanju, na čelu s Kinom gdje su ulaganja povećana za 40 posto. Slijedi Indija s 27,3 posto, Tajvan s 25,1 posto i Brazil s 18,6 posto. 

Među deset vodećih kompanija u svijetu po ulaganjima u istraživanje i razvoju nalaze se dvije iz EU, Volkswagen (5,93 milijarde eura) i Nokia (5,32 milijarde eura), te pet američkih, uključujući Microsoft (6,48 milijardi eura), General Motors (5,76 milijardi eura) i Pfizer (5,72 milijarde eura), dok je prvo mjesto pripalo japanskoj Toyoti (7,61 milijarda eura). 

Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva zauzela je 538. mjesto na ljestvici 1.000 kompanija iz cijelog svijeta koje prednjače po ulaganjima u istraživanje i razvoj. Pliva je tako po podacima EK prošle godine u istraživanje i razvoj uložila 72,49 milijuna eura, ili 7,5 posto manje nego u 2007. 

Među pojedinim članicama EU, po ulaganjima prednjače kompanije iz Italije, koje su prošle godine povećale ulaganja u istraživanje i razvoj za 20,4 posto, te Švedske, s povećanjem za 17,0 posto, i Danske, za 16,4 posto. Kompanije iz Njemačke, najvećeg ulagača u istraživanja i razvoj, povećale su ulaganja za 8,9 posto. 

Najskromnije povećanje ulaganja zabilježeno je u Finskoj, 0,7 posto, i Finskoj, 1,6 posto, dok su kompanije iz Belgije smanjile ulaganja u istraživanje i razvoj za 0,8 posto. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Corporate R&D investment in 2008: a global increase with EU companies leading US and Japan
  • EUobserver: Growth in EU research spending hides problems
  • EurActiv: EU companies increase R&D investment despite crisis