naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuskinja Lagarde proglašena najboljom ministricom financija u EU

Francuska ministrica financija Christine Lagarde proglašena je najboljom ministricom u tom resoru među kolegama u Europskoj uniji, pokazalo je u utorak 17. studenog istraživanje londonskog financijskog dnevnika The Financial Times.  

Kako prenosi taj list, Lagarde je sudski panel osvojila angažmanom na međunarodnoj sceni na području regulative te vizionarskim prijedlozima za budućnost financijskog sektora. 

Kako su najmanja među 27 gospodarstava Europske unije izostavljena iz procjene, kao i razvijena gospodarstva poput Norveške i Švicarske, koja nisu u EU, sedmočlani panel vodećih europskih ekonomista na čelu s Marcom Annunziatom, glavnim ekonomistom talijanskog Unicredita, ocjenjivao je 19 ministara. 

Kriteriji su uključivali političke sposobnosti i izvedbu njihovih gospodarstava a uz glasove sudaca, ove je godine na poredak na rang listi utjecala i snaga i stabilnost vodećih europskih gospodarstava. 

Francusko gospodarstvo pokazalo se u nedavnoj globalnoj krizi jednim od najotpornijih u razvijenom svijetu, uvijek je bilo dobro uravnoteženo, ne oslanjajući se previše ni na izvoz ni na prenapuhano tržište nekretnina, a obilježava ga veliki javni sektor koji ima funkciju stabilizatora, ističe FT.  

Brzi fiskalni odgovor francuske vlade ipak je bio važan čimbenik u izbjegavanju dublje recesije, zaključuje FT. 

U izjavi za taj list Lagarde je naglasila da je Europa uvijek bila "korak ispred" događaja kada je kršila pravila i zaobilazila uobičajena rješenja.  

U protekloj su godini ministri financija bili u velikoj mjeri prisiljeni na improvizacije kako bi pomogli Europi da se nosi s najtežom globalnom krizom od Drugog svjetskog rata. Morali su i surađivati, koordinirati poteze, kako međusobno tako i na beskonačnim globalnim samitima, s ciljem poticanja oporavka.  

Lagarde je odigrala važnu ulogu u upravljanju krizom na međunarodnoj razini i pokazala je odlučnost pri definiranju koordiniranog odgovora, kazao je Annunziata. 

Bilo je i drukčijih mišljenja, pa je tako Jacques Delpla, član francuskog Vijeća za ekonomsku analizu (Conseil d'Analyse Economique), upozorio da fiskalna uvjerljivost njegove zemlje prikriva buduće probleme. 'Lagarde nije bila u stanju dati niti jedno jedino vjerodostojno obećanje u smjeru obnove fiskalne ravnoteže u srednjemu roku', kazao je on. 

Visoko su ocijenjeni i donedavni njemački ministar financija Peer Steinbrueck, švedski Anders Borg i talijanski Giulio Tremnoti. 

 

Više o tome:

EUbusiness: France's Lagarde is top Euro finance minister: FT judges