naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU zatvorio internetske stranice koje varaju s melodijama za mobitele

Države članice Europske unije zatvorile su pedesetak internetskih stranica koje su varale djecu i mlade s melodijama za mobitele i slikama za njihove zaslone te uvele kazne za operatere, objavila je u utorak 17. studenog Europska komisija.  

Istraga pokrenuta u lipnju 2008. obuhvatila je 554 stranica koje nude te vrste proizvoda, a kod 301 utvrđene su nepravilnosti: lažno oglašavanje za usluge koje se nudilo kao besplatne, nepostojanje informacija o cijenama i poteškoće u utvrđivanju operatera. 

Godinu dana poslije, 159 tih stranica uklonile su nepravilnosti, a 54 je zatvoreno', objavila je Komisija. 

Najviše nepravilnosti još postoji u Austriji, a ima ih i u Mađarskoj, Španjolskoj te Češkoj. Njemačka, Irska, Italija, Cipar, Poljska, Portugal, Slovenija i Slovačka riješile su taj problem.  

U Italiji vlasti su kaznile s ukupno dva milijuna eura devet operatera i tvrtki, uključivo Telecom Italiju i Vodafone. Tržište melodijama za mobitele procijenjeno je 2007. na 691 milijun eura, ističe Komisija. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Consumers: 70 per cent of ringtone-scam websites cleaned following EU investigation
  • EurActiv: Websites fined in EU ringtone scam sweep
  • EUobserver: EU cracks down on ringtone-scam websites