naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prijelazni trgovinski sporazum Srbije i EU-a mogao bi se uskoro deblokirati

Prijelazni trgovinski sporazum, koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije s Europskom unijom, gotovo će se sigurno deblokirati na sastanku na vrhu EU-a 10. prosinca u Bruxellesu, prenosi u srijedu 18. studenog beogradski dnevnik 'Danas' pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu i Beogradu.    

Nizozemska se navodno namjerava složiti s deblokadom prijelaznog sporazuma, no vlada u Haagu, navode izvori tog lista, i dalje će se protiviti ratifikaciji SSP-a sve dok haaški optuženik Ratko Mladić ne bude uhićen i predan Haaškom sudu. 

Oni ističu kako Nizozemska vjeruje da će u izvješću glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza, koji će biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a početkom prosinca, stajati da je zadovoljan suradnjom Srbije s tim sudom, što će nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen iskoristi kao povod za odluku o deblokadi prijelaznog sporazuma. 

Izvori 'Danasa' također upozoravaju da do sastanka na vrhu EU-a srbijanski dužnosnici ne bi trebali brzopletim te suviše optimističnim izjavama iritirati vladu u Haagu jer bi se to u nizozemskoj vladi i parlamentu moglo shvatiti kao pritisak. 

U izjavi tom listu ravnateljica Ureda srbijanske vlade za europske integracije Milica Delević je rekla da će na summitu biti razmatrano izvješće o napretku Srbije u procesu integracija i Strategija proširenja EU-a. Hoće li se odmrznuti prijelazni sporazum, po njezinim riječima, ovisi o tome što će pisati u Brammertzovu izvješću. 

Pozivajući se na izvore bliske Vijeću sigurnosti UN-a, dnevnik 'Blic' u srijedu prenosi da u izvješću tom tijelu Brammertz prvi put navodi da je zadovoljan trenutačnim stupnjem suradnje Srbije s Haaškim sudom te ističe kako očekuje da će se haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić naći u Haagu. 

Dodaje i da haaški tužitelj također prvi put izostavlja svaku kritiku i tvrdnju da su haaški bjegunci u dometu srbijanskih vlasti te hvali nastojanja vlasti i akcijskog tima koji traga za optuženicima. 

Odlukom Vijeća ministara EU-a, pošto je potpisan SSP sa Srbijom, u Luksemburgu, 29. travnja 2008., utvrđeno je da će ratifikacija i primjena tog sporazuma te prijelaznoga trgovinskog sporazuma početi tek kad to vijeće ocijeni da Srbija potpuno surađuje s Haaškim sudom. 

Početkom rujna prošle godine SSP je ratificiran u srbijanskome parlamentu, a tjedan dana poslije, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego što uhiti i izruči haaške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića. 

S jednostranom primjenom prijelaznoga trgovinskog sporazuma, kojemu je svrha postići što bržu primjenu odredaba SSP-a, Srbija je počela 30. siječnja 2009. 

Hina