naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odredio rok za gradnju energetski štedljivih zgrada

Graditelji većine novih zgrada koje će se graditi u Europskoj uniji kao i onih postojećih namijenjenih za preuređenje morat će od kraja 2020. podastirati dokaze o njihovoj energetskoj učinkovitosti, složili su se zastupnici Europskog parlamenta i članice EU-a.  

Trenutačno zgrade proizvode 36 posto emisija ugljičnog dioksida na području Europske unije i na njih otpada 40 posto potrošene energije. 

Predstavnici Europskog parlamenta i zemalja Unije odlučili su revidirati postojeći paket zakona iz 2002. o energetskoj učinkovitosti zgrada, u sklopu velikog plana EU-a o smanjenju emisija štetnih plinova. 

Po novom sporazumu primjer bi trebale biti javne zgrade, koje će nove standarde morati zadovoljavati dvije godine ranije, od kraja 2018. 

Novi sporazum podrazumijeva 'vrlo značajno' oslanjanje na obnovljive izvore energije, uključujući i one koji će se proizvoditi u neposrednoj blizini same zgrade. 

Svaka će zemlja sama definirati detaljne standarde energetske učinkovitosti budući da bi utvrđivanje općih normi koje bi vrijedile za sve zemlje jednako bila preteška zadaća za Bruxelles.  

Ovisno o materijalima i dizajnu koji će se koristiti, nove će zgrade trošiti svega petinu energije koju u prosjeku troše sadašnje zgrade.  

 

Više o tome:

Europski parlament: Energy-saving buildings: agreement reached