naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Van Rompuy: Turska nikada neće biti dio Europe

Belgijski premijer Herman Van Rompuy, vodeći kandidat za mjesto predsjedavajućeg EU-a, izjavio je prije nekoliko godina da se snažno protivi turskom priključivanju Europskoj uniji. 

'Turska nije dio Europe i nikad neće biti dio Europe', rekao je Van Rompuy tijekom sastanka Vijeća Europe na temu turskog ulaska u EU, koji je održan u belgijskom parlamentu u prosincu 2004. 

U tom govoru, trenutni belgijski premijer a tadašnji predstavnik oporbe, naglasio je da bi europske kršćanske 'temeljne vrijednosti' bile potkopane pristupanjem Turske. 

'Proširenje EU-a koje bi se odnosilo na Tursku ne može se smatrati još jednim običnim proširenjem. Univerzalne vrijednosti koje su na snazi u Europi, a koje su također temeljne vrijednosti kršćanstva, izgubile bi snagu ulaskom velike islamske države kakva je Turska', rekao je tadašnji oporbeni političar. 

Belgijski dužnosnici potvrdili su sadržaj govora, ali su kazali da su dotični komentari izneseni kada je on bio u oporbi. 

Anticipirajući da bi Velika Britanija, koja nije sklona Van Rompuyju kao kandidatu za vodeće mjesto u EU-u, te koja se pritom zalaže za tursko približavanje EU-u, odmah mogla uzeti taj govor kao argument protiv premijera Belgije, jedan je europski dužnosnik rekao: 'Stvari koje se izgovore kada si u oporbi, a što će David Cameron ubrzo shvatiti, različite su od onih kada si u vladi'. 

Britanski dužnosnici nisu međutim posebno zabrinuti, ocjenjuju europski mediji. 'Kada bi ocjenjivali sve političare po onome što su rekli u prošlosti, imali bi zaista kratki popis', rekao je jedan od njih. 

Europska unija na izvanrednom summitu u četvrtak trebala bi izabrati predsjednika EU-a i visokog prestavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, a Van Rompuy jedan je od vodećih kandidata za prvu funkciju. 

 

Više o tome:

EUobserver: Van Rompuy: 'Turkey will never be part of Europe'