naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatski sabor ratificirao arbitražni sporazum sa Slovenijom

Hrvatski sabor potvrdio je u petak 20. studenog Sporazum o arbitraži sa Slovenijom. Za arbitražni sporazum, za čije je potvrđivanje (ratifikaciju) potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, u poimeničnom je glasovanju bilo 129 zastupnika, a njih šest bilo je protiv - SDP-ovci Ivo Josipović i Ivica Pančić, Boro Grubišić (HDSSB), Silvano Hrelja (HSU), Damir Kajin (IDS) i nezavisni zastupnik Dragutin Lesar. 

Za Sporazum je glasovala i većina zastupnika SDP-a, iako su pri glasovanju o davanju suglasnosti Vladi da potpiše Sporazum 2. studenoga uglavnom bili suzdržani, a Josipović, Pančić i Zoran Vinković protiv. 

Sporazumom se uspostavlja međunarodni Arbitražni sud koji će između Hrvatske i Slovenije utvrditi tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja. 

Sporazum propisuje i da obje države u roku od petnaest dana od uspostave Arbitražnog suda uzajamnim dogovorom trebaju postaviti predsjednika i dva člana toga suda koji su priznati stručnjaci međunarodnoga prava, i to s popisa kandidata sastavljenog od strane predsjednika i povjerenika za proširenje Europske komisije.  

U slučaju da se ne mogu dogovoriti u tom roku, predsjednika i dva člana Arbitražnog suda postavit će predsjednik Međunarodnoga suda u Haagu s tog popisa. Odluka Arbitražnog suda obvezujuća je za stranke te će tvoriti konačno rješenje spora. 

Arbitražni sud u odlučivanju primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa, u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata. 

Slovenija se Sporazumom obvezuje otkloniti svoje rezerve glede otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja tamo gdje je prepreka povezana s ovim sporom. 

Svi procesni rokovi po tom sporazumu počinju teći tek kada Hrvatska potpiše pristupni pregovor s Europskom unijom i zaključi pregovore. 

Hrvatska je Vlada uz Sporazum potpisala i Izjavu po kojoj se ništa u Sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem. 

Hina