naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uvodi označavanje energetske učinkovitosti prozora i tuševa

Europski potrošači navikli su na oznake energetske učinkovitosti na svojim televizorima, perilicama i sušilicama rublja, no one će se uskoro pojaviti i na drugim proizvodima poput slavina, prozora i izolacijskih materijala. 

Europski parlament i države članice postigle su u utorak 17. studenog dogovor da se direktivu o označavanju energetske učinkovitosti potrošačkih proizvoda proširi na sve proizvode koji koriste energiju.  

Dogovor Parlamenta i država članica pozdravio je povjerenik za energetiku Andris Piebalgs. 

'Ovaj dogovor utire put da se u budućnosti usvoje zakoni o najrazličitijim proizvodima koji će nam pomoći da ispoštujemo naše obveze o smanjivanju CO2', rekao je Piebalgs u utorak. 

Trenutačno, svi proizvodi koji koriste energiju, poput televizora, hladnjaka ili sušilica, pokriveni su serijom obveznih minimalnih zahtjeva iz Eko-dizajn direktive, premda proizvođači mogu samostalno uvesti i strože ekološke standarde. 

No, proizvodi koji izravno ne troše energiju a imaju velik učinak na potrošnju energije, poput slavina ili tuševa koji omogućuju štednju vode, nisu njome obuhvaćeni. 

Proizvodi su po energetskoj učinkovitosti podijeljeni u više klasa, od najučinkovitije A do najslabije G. 

Klase 'A+' i 'A++' kasnije su uvedene za proizvode za hlađenje. Novim zakonom uvodi se i klasa 'A+++' kako bi se omogućilo praćenje tehnološkog napretka. 

Neke zemlje članice, prije svega Velika Britanija, kao i Zeleni, tvrde da je kategorizacija zbunjujuća za potrošače te da bi trebalo uvesti periodično prilagođavanje umjesto dodavanja novih znakova, kako bi se osiguralo da samo proizvodi koji troše najmanje energije dobiju zeleni A znak. 

Države članice dogovor bi formalno trebale usvojiti idućih tjedana, a Europski parlament trebao bi ga podržati početkom iduće godine. Članice će imati godinu dana za njegovu primjenu. 

 

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: European Parliament and Council agreed on Energy Efficiency Package
  • EurActiv: EU agrees on new energy-efficiency labels