naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Lisabonska agenda ističe, EU priprema 'strategiju 2020.'

Europska komisija trebala bi ovog tjedna predložiti okvire nove strategije kojoj je cilj izvesti Europsku uniju iz recesije, pokazuje nacrt dokumenta o kojem bi se trebalo razgovarati.  

Konzultacije o strategiji bit će pokrenute 24. studenoga, a konačni prijedlog trebao bi biti objavljen u siječnju sljedeće godine, odnosno čim se oformi nova Europska komisija. Očekuje se da će europski vođe usvojiti revidiranu strategiju u ožujku 2010. 

Nova strategija trebala bi zamijeniti Lisabonsku agendu za rast i razvoj, koja je usvojena u portugalskoj prijestolnici 2000. i istječe sljedeće godine. 

Novi dokument uzima ekonomsku i financijsku krizu kao polazišnu točku, te kaže da će prva zadaća EU-a tijekom sljedećih godina biti izaći iz recesije. 

Godine 2000. EU je pokrenuo ambicioznu Lisabonsku strategiju kako bi do 2010. postao najdinamičnije svjetsko gospodarstvo bazirano na znanju. 

Nakon pet godina ograničenih rezultata, europski vođe ponovno su pokrenuli strategiju u ožujku 2005., stavljajući veći naglasak na rast i zapošljavanje. 

Budući da se 2010. bliži, Europska komisija i nacionalne vlade počeli su razmišljati o strategiji koja bi zamijenila Lisabonsku agendu. 

'Preostali problemi u financijskom sustavu moraju hitno biti riješeni kako bi se podigao europski potencijal rasta', kaže se u dokumentu.  

Glasnogovornik Mark English kazao je da zasad neće biti detaljnih prijedloga jer EK još obavlja samo tehničke poslove, prije nego se formira nova. 'Zasad nismo u položaju davati nove konkretne prijedloge', rekao je. 

Iako nacrt dokumenta ne daje nikakve indikacije o rokovima za reforme, 'strategija 2020.' vidi se kao izlazna strategija iz ekonomske krize. 

Komisijin dokument definira četiri ključna prioriteta - održivi rast čiji su pokretači znanje i tehnologija, borbu protiv nezaposlenosti i stvaranje novih radnih mjesta, 'zeleni rast' odnosno učinkovitije korištenje resursa, energije, te provedbu novih zelenih tehnologija koje bi trebali stimulirati rast, stvoriti nova radna mjesta i usluge te pomoći EU-u da ispuni ciljeve glede zaštite okoliša i klime, te konačno razvoj 'pametne transportne i energetske infrastrukture za poboljšanje konkurentnosti'. 

 

Više o tome:

EurActiv: Brussels readies plans for EU '2020 strategy'