naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Švedsko EU predsjedništvo planira organizirati još jednu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom na kojoj bi se moglo otvoriti i zatvoriti nekoliko poglavlja.  

O tome koliko bi se poglavlja moglo otvoriti i zatvoriti u petak, 27. studenoga, odluku bi ovaj  tjedan trebao donijeti Odbor stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER).  

Hrvatska ima tri poglavlja tehnički spremna za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo. Otvaranje tih poglavlja na zadnjoj konferenciji o pristupanju blokirala je Slovenija, a razlozi za blokadu nisu vezani uz rješavanje graničnog pitanja.  

Granično pitanje sa Slovenijom definitivno je odvojeno od hrvatskih pristupnih pregovora potpisivanjem arbitražnog sporazuma, koji je Hrvatski sabor već ratificirao. 

Hrvatska do sada ima 28 otvorenih od 33 poglavlja o kojima se pregovora. Otvore li ova tri poglavlja, onda bi za otvaranje preostala još samo dva - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. 

Od 28 otvorenih u 12 su pregovori zatvoreni. U radnoj skupini EU-a za proširenje pri samom je kraju postupak verifikacije za ispunjavanje mjerila za zatvaranje u poglavljima Financijske usluge, Energija, Zaštita potrošača i zdravlja, a blizu dovršetka verifikacijskog postupka je i poglavlja Financijska kontrola. 

Hina