naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kriza duboko pogodila europsko tržište rada

Očekuje se da će aktualna recesija značajno utjecati na tržišta rada u Europskoj uniji i dovesti do bitnog povećanja broja nezaposlenih, objavila je u ponedjeljak, 23. studenog 2009.,  Europska komisija u najnovijem izvješću.

Europa će tako u 2009/2010. izgubiti preko sedam milijuna radnih mjesta dok bi stopa nezaposlenosti mogla dosegnuti 10 posto do 2010, procjenjuje Komisija u izvješću.

Kriza će posebno snažno pogoditi pojedine skupine zaposlenih, uključujući radnike zaposlene na određeno vrijeme i honorarne radnike, te mlade.

Već je proteklih mjeseci nezaposlenost među mladima dosegnula rekordno visoku razinu, podsjećaju u Bruxellesu.

Proteklih su godina tržišta rada pokazala osjetnu dinamiku, koja se očituje u podatku da je u razdoblju od 2002. do 2007. u prosjeku 22 posto Europljana godišnje mijenjalo radno mjesto.

Njihov se udio značajno razlikovao od zemlje do zemlje, pa je tako u Grčkoj posao promijenilo 14 posto zaposlenih, u Švedskoj njih 16 posto, dok je u Velikoj Britaniji, Finskoj, Španjolskoj i Danskoj njihov udio premašivao 25 posto ukupnog broja radnika.

U petogodišnjem razdoblju zaključno s 2007. gotovo trećina nezaposlenih pronašla je posao u roku od godine dana, pri čemu su posao lakše nalazili u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj a teže u Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj i Belgiji.

Dugotrajna nezaposlenost i dalje predstavlja problem, pa tako u Europi oko 45 posto svih nezaposlenih prosječno traži novi posao duže od godine dana, pokazuju podaci za razdoblje od 2002. do 2007.

Od početka krize u EU je izgubljeno više od četiri milijuna radnih mjesta u EU, iako je utjecaj krize donekle ublažen zahvaljujući shemama skraćenog radnog tjedna i slično. One su kratkoročne i važne ali same po sebi ne mogu osigurati uspješan izlazak iz krize, istaknula je Komisija.

Stoga u Bruxellesu preporučuju da se mjere poticanja zapošljavanja usredotoče na pripreme za prijelaz na gospodarstvo s niskim emisijama štetnih plinova.

 

Više o tome:

  • RAPID: Employment in Europe 2009
  • RAPID: European labour markets deeply hit by crisis, but more resilient than expected
  • Employment in Europe 2009 report