naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarski oporavak kroz veća izdvajanja za ruralni razvoj

Europska komisija odobrila je u utorak, 24. studenog 2009., najnoviji prijedlog zemalja članica i regija Europske unije kojima bi se izdvajanja za ruralni razvoj povećala za 1,6 milijardi eura u sklopu poticanja oporavka od gospodarske krize i ublažavanja klimatskih promjena. U dugoročnom proračunskom okviru za razdoblje od 2007. do 2013. EU je za ruralni razvoj planirala izdvajanje u visini 90 milijardi eura.

Dodatna sredstva poduprijet će razvoj ruralnih područja ponajprije kroz projekte razvoja širokopojasnog pristupa internetu, ublažavanje klimatskih promjena, pojačanu upotrebu obnovljivih izvora energije i preustroj mliječne industrije.

Time se sektor ruralnog razvoja pridružio nastojanjima Europske unije da potakne oporavak od gospodarske krize kroz poticanje rasta u sektoru telekomunikacija i pojačanu primjenu ekološki prihvatljivih tehnologija.

Najnoviji prijedlozi odnose se na 36 programa ruralnog razvoja, od čega devet na razini država a 27 na razini regija, a za 14 država se podižu proračunska izdvajanja. Po odobrenom iznosu prednjači Poljska, s odobrenih 168,9 milijuna eura. Među regijama je pak prvo mjesto zauzela Bavarska, s odobrenih 144,2 milijuna eura.

Među projektima prevladavaju oni vezani za očuvanje biološke raznolikosti, vodoprivredu, preustroj mljekarskog sektora i borbu protiv klimatskih promjena.

Najveći udio u odobrenim sredstvima imaju programi zaštite biološke raznolikosti, za koje će biti izdvojeno više od četvrtine sredstava.

 

 

Više o tome:

  • Rapid: Rural development: latest approvals of proposals for using funding from CAP Health Check and European Economic Recovery Plan
  • Opća uprava za Poljoprivredu i ruralni razvoj

  • Rural Development policy 2007-2013