naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Predsjednik Srbije u Bruxellesu u povodu ukidanja viza

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak 30. studenog u Bruxellesu da je ukidanje viza za ulazak u Europsku uniju veliki dan za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije i da to predstavlja dodatni motiv za provedbu potrebnih reformi za približavanje europskim integracijama.  

'Ovo je velik dan za građane Srbije i konkretno postignuće na putu prema europskim integracijama', rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa povjerenikom za pravosuđe i unutarnje poslove Jacquesom Barrotom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. 

'Generacija koja je odrasla u izolaciji, koja nije bila u mogućnosti putovati i vidjeti kako ljudi žive u Europi, nije imala bitnih motiva za sudjelovanje u teškim reformama koje su potrebne da bi se postigao bolji život. Stoga mislim da je ovo veliki dan za sve građane Srbije, ali i za građane Makedonije i Crne Gore i iskreno se nadamo da će vizna liberalizacija uskoro uslijediti i za građane Bosne i Hercegovine i Albanije', izjavio je Tadić. 

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a donijeli su u ponedjeljak odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, koja će se stupiti na snagu 19. prosinca.  

Od 19. prosinca građani tih triju zemalja, ali samo oni s biometrijskim putovnicama, moći će putovati u zemlje Europske unije osim u Veliku Britaniju i Irsku. Bez viza će moći putovati i u Norvešku, Švicarsku i Island te u dvije nove članice EU-a koje još nisu dio schengenskog prostora, Bugarsku i Rumunjsku. 

Ta odluka proširit će se naknadno i na Bosnu i Hercegovinu i Albaniju kada ispune uvjete za to, a prema procjenama, to bi se moglo dogoditi do početka ljeta sljedeće godine. 

Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije koji imaju biometrijske putovnice moći će ostati unutar schengenskog prostora do 90 dana i nemaju pravo na rad. 

I povjerenik Rehn je istaknuo da je ovo 'veliki dan' za građane triju zemalja i važan korak na putu prema EU. 

Upitan podržava li viznu liberalizaciju za građane Kosova, Tadić je rekao da Srbija podupire ukidanje viza 'za sve građane na zapadnom Balkanu, pa tako i za građana Kosova, koje je južna srpska pokrajina i tamošnji građani ujedno su i građani Srbije'.  

Europska komisija je početkom 2008. godine započela dijalog o viznoj liberalizaciji s Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom i Bosnom i Hercegovinom. U okviru toga dijaloga Komisija je postavila mjerila koje je svaka od zemalja trebala ispuniti da bi dobila bezvizni režim za svoje građane.  

U srpnju ove godine, Komisije je predložila Vijeću ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju te ocijenila da Albanija i BiH nisu ispunile postavljena mjerila. 

U Europskoj uniji je najavljeno da će u sljedeća dva mjeseca Komisija ponovno procjenjivati jesu li BiH i Albanija ispunila mjerila. Komisija najavljuje da će preporučiti ukidanje viza i za te dvije zemlje čim ispune potrebne kriterije.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Visa free travel for citizens of the former Yugoslav Republic of Macedonia, Montenegro and Serbia before Christmas
  • EUobserver: Three Balkan countries to get visa-free travel by Christmas
  • EurActiv: Macedonians, Montenegrins, Serbs plan EU vacations