naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pariz i Berlin nisu previše naklonjeni brzom pristupanju Islanda

Pariz i Berlin općenito podržavaju kandidaturu Islanda i njegovo pristupanje Europskoj uniji, ali nemaju mu namjeru članstvo dati na dar bez obzira na činjenicu da je ta zemlja već uvelike usklađena s europskim zakonodavstvom, pokazuje istraživanje provedeno u te dvije velike europske zemlje čije naglaske ovoga tjedna prenose europski mediji. 

U jeku ekonomske krize, Island je izrazio želju za pristupanjem EU-u, smatrajući da bi to bilo dobro rješenje za stabilizaciju ekonomije. Ta nordijska zemlja koja ima dobro razvijene odnose s EU-om kao članica Europskog ekonomskog prostora, službeno je predala zahtjev za primanje u EU 27. srpnja ove godine. 

Island treba čekati do ožujka sljedeće godine kako bi njegovi pregovori službeno počeli jer preporuke koje se tiču njegove kandidature još nisu finalizirane. 

Čim Unija odluči službeno početi pregovore s Islandom, Francuska će s velikom pozornošću razmotriti izazove u dva sektora - ribarstvu i zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP), rekao je Michel Salle, francuski stručnjak za Island. 

Island nije spreman prihvatiti invaziju stranih ribara na svoje obale, rekao je Salle, dodajući da Reykjavik ne želi prihvatiti ni europske ribarske kvote. Ribarstvo predstavlja 10 do 15 posto BDP-a te nordijske zemlje i četvrtinu njezinog izvoza. 

Francuska se također bori za očuvanje interesa svojih ribara, koji su snažno pogođeni ekonomskom krizom, dodao je stručnjak. 

Što se tiče poljoprivrede, 3.000 islandskih poljoprivrednika žestoko se protivi CAP-u, rekao je Salle, jer ocjenjuju da će njezino uvođenje na otoku dovesti do pada lokalne poljoprivredne proizvodnje za 40 do 50 posto.  

Ipak, Roland Blum, francuski političar iz redova stranke na vlasti UMP rekao je da bi pristupanje EU-u donijelo korist islandskim poljoprivrednicima jer će Unija dati značajan doprinos koji će pomoći zemlji da riješi teškoće s kojima se suočava, a više proizvoda imat će povlašteni tretman u okviru novog PAC-a od 2013. godine. 

Unatoč činjenici da sa svojih 320.000 stanovnika Island ne broji više građana od prosječnog njemačkog grada, Berlin nije pokazao previše entuzijazma prema kandidaturi Reykjavika.

CSU, članica vladajuće koalicije, skeptična je prema primanju Islanda i neki njezini dužnosnici pojašnjavaju da bi primanje male zemlje koja je u teškoćama moglo naškoditi EU-u. Dodaju da nije zadaća Europske unije spašavati zemlju u poteškoćama. Ipak, pozicija CSU-a i dalje je iznimka.  

Njemački političar i zamjenik predsjednika ADLE-a u Europskom parlamentu Alexander Graf Lambsdorff rekao je da se nikakav potencijalni problem ne nazire na putu primanja Islanda u EU jer je ta zemlja već usvojila 80 posto acquisa. 

Potrebno je ipak postići kompromis oko politike ribarstva i dobro se pripremiti za članstvo što može u svakom slučaju trajati nekoliko godina, dodao je.

Hina