naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit EU-a završio obećanjem pomoći od 7,2 milijarde eura

Europska unija izdvojit će 2,4 milijarde eura godišnje u sljedeće tri godine za zemlje u razvoju kako bi im pomogla u borbi protiv klimatskih promjena, a spremna je povećati svoj udio u smanjenju emisije stakleničkih plinova na 30 posto ako na to pristanu ostala razvijena gospodarstva, izjavio je u petak 11. prosinca švedski premijer Fredrik Reinfeldt po završetku dvodnevnog summita u Bruxellesu.  

'Ukupni iznos doprinosa članica EU-a dosegnuo je iznos od 2,4 milijarde eura godišnje. Drago nam je što su sve zemlje članice dale doprinos kako bismo pošteno preuzeli svoj dio tereta koji je važan za postizanje dogovora u Kopenhagenu', rekao je Reinfeldt, koji je predsjedavao summitom EU-a.  

Riječ je o dobrovoljnim doprinosima zemalja članica EU-a, čiji je ukupan iznos tako dosegnuo 7,2 milijarde eura za razdoblje od 2010. do 2012. godine, što je više nego što je EU ranija najavljivala. Prvotne procjene govorile su o pet do sedam milijardi. 

Europljani će s oko 30 posto sudjelovati u podjeli tereta financiranja siromašnih zemalja. Ukupni iznos, koji bi trebali dati EU i ostale razvijene zemlje procjenjuje se na oko sedam milijardi eura godišnje za razdoblje od 2010. do 2012. godine. Od 2013. do 2020. godine trebat će izdvojiti oko 100 milijardi eura.  

'Ovo je toliko važno za zemlje u razvoju, posebice za najsiromašnije, najranjivije, mislim pritom na afričke zemlje i male otočne države, čija budućnost ovisi o brzom djelovanju. Financije su ključ za postizanje dogovora', rekao je predsjednik Komisije José Manuel Barroso. 

Švedski premijer dodao je da je EU potvrdila ponudu da 'poveća cilj (smanjivanja stakleničkih plinova) s 20 na 30 posto ako ostali dio razvijenog svijeta da isti doprinos'. 

Europska unija već je prihvatila obvezujući cilj da svoju emisiju smanji za 20 posto do 2020. godine u odnosu na 1990. i izrazila spremnost da to povisi na 30 posto, ako na to pristanu druga velika svjetska gospodarstva. 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da bi Sjedinjene Države trebale učiniti veći napor u borbi protiv klimatskih promjena. Amerikanci su najavili da su spremni do 2020. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 4 posto.  

'To jest napredak, ali kad se usporedi s europskih 30 posto, mislim da postoji mala razlika', rekao je Sarkozy. 

 

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: Agreement on climate funding
  • EUobserver: Europe offers €7 billion for third world climate cash