naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kina dobila prvu narudžbu na tržištu cestogradnje u EU

Kina će prvi puta graditi ceste na području Europske unije nakon što joj je poljska vlada dodijelila posao gradnje dvije dionice autoceste A2 između Varšave i Berlina.  

Kineska tvrtka China Overseas Engineering Group Company (COVEC) sprema se do 2012., kada će Poljska zajedno s Ukrajinom biti domaćin Europskog nogometnog prvenstva, izgraditi 49 kilometara na autocesti A2 koja će spajati Varšavu i Berlin. 

COVEC-ova ponuda za gradnju cestovne poveznice između glavnih gradova Poljske i Njemačke pobijedila je ponude nekoliko europskih ponuđača. 

'To je prvi javni natječaj za gradnju cestovne infrastrukture u Poljskoj na kojem je pobijedila jedna kineska kompanija', rekao je glasnogovornik Poljskih državnih cesta GDDKiA-e Marcin Hadaj. 

Jedan od natječaja za A2 odnosio se na 29 kilometara dugu dionicu za koju je COVEC ponudio da će je izgraditi za 185 milijuna eura ili samo oko 44 posto procijenjenog iznosa. 

Izvršni direktor Decoma, poljske tvrtke-partnera COVEC-a, Jerzy Frenkiel odbio je optužbe da se kineska kompanija koristila dampingom kako bi istisnula konkurenciju. 

'Ponude drugih konkurenata također su bile niže od procijenjene cijene gradnje', rekao je Frenkiel, podsjećajući da su u vrijeme procjene cijene bile vrlo visoke. 

'Oni ne trebaju skupi zajam kako bi financirali projekt i zato je njihova ponuda bila nenadmašno niska', objašnjava Hadaj uspjeh kineske ponude. 

Pobjeda na natječaju za gradnju čak i male dionice autocesta u Poljskoj velik je posao za kompanije. Plan Varšave za gradnju autocesta od 2008. do 2014. vrijedan je 27,5 milijuna eura, pri čemu će skoro trećinu te svote namaknuti EU. 

Hina