naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU razvija prostor slobode, sigurnosti i pravde

Europski čelnici usvojili su na summitu u Bruxellesu prošli tjedan petogodišnji plan koji će dati veće ovlasti europskim institucijama na području pravosuđa i unutarnjih poslova, pozivajući na donošenje europske 'strategije za unutarnju sigurnost' te uspostavu zajedničkog sustava azila do 2012.  

Tzv. Stockholmski program nastoji pomiriti zaštitu građanskih prava, na čemu je inzistiralo švedsko predsjedništvo EU-a, s odredbama koje se odnose na sigurnost, uključivo strožu politiku prema ilegalnoj imigraciji, što su tražile mediteranske zemlje predvođene Italijom. 

Predviđaju se i programi obuke i razmjene za policajce i suce kako bi se olakšala njihova suradnja. 

'Glavni je izazov kako osigurati poštivanje temeljnih prava i sloboda jamčeći istodobno sigurnost u Europi', rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

Po odredbama Lisabonskog ugovora, koji je stupio na snagu 1. prosinca, Bruxelles dobiva veće ovlasti na području pravosuđa i unutarnjih poslova kroz jačanje agencija kao što su Frontex, agencija za upravljanje granicama, i Europol, tijelo za policijsku suradnju. 

U sklopu Vijeća EU-a bit će osnovano također tijelo za 'unutarnju sigurnost' (COSI), koje će pomagati državama članicama u procesu odlučivanja. 

Stockholmski dogovor poziva na razvoj europske 'strategije za unutarnju sigurnost', koja će se fokusirati na podjelu zadaća između Bruxellesa i država članica u borbi protiv terorizma, upravljanju granicama, civilnoj zaštiti i pravosudnoj suradnji u kaznenim pitanjima. 

Novo sigurnosno tijelo (COSI) imat će zadaću da razvija, prati i provodi tu strategiju. 

Međutim, organizacije za zaštitu građanskih sloboda strahuju da će to tijelo biti netransparentno i pitaju se kome će ono odgovarati. 'COSI će biti vrlo moćno tijelo i trebalo bi odgovarati nacionalnim parlamentima te Europskom parlamentu', smatra Tony Bunyan iz Statewatcha. 

Zabrinuti su i nacionalni parlamentarci te Europski parlament. Francuska senatorica Annie David upozorila je da su 'sigurnosni aspekti programa zabrinjavajući' te da ostavljaju dojam 'tvrđave Europe'. 

Mjere za provedbu Stockholmskog programa Europska komisija mora pripremiti do lipnja iduće godine. 

Za razliku od prethodnih petogodišnjih programa, Europski parlament sada ima ovlast suodlučivanja o svim zakonima koje će trebati donijeti da bi se program provelo u djelo. 

Program također potvrđuje cilj uspostave zajedničkog sustava azila do 2012., na osnovi 'načela solidarnosti', što južne članice pogođene imigracijom iz Afrike već dugo traže. To bi omogućilo prebacivanje azilanata iz članica suočenih s velikim priljevom imigranata u druge članice.

 

Više o tome:

EUobserver: Europe moves toward single area on justice and home affairs