naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odobrila pomoć britanske vlade za spas Royal Bank of Scotlanda

Europska komisija je u ponedjeljak 14. prosinca odobrila ogromnu pomoć britanske vlade za spašavanje Royal Bank of Scotlanda, objasnivši da je usklađena s europskim zakonima.  

Vrijednost te pomoći najviša je u povijesti Europske unije i po procjeni dužnosnika EU iznosila je do 100 milijardi funti (163 milijarde dolara). 

Europska komisija 'odobrila je pomoć budući da banka provodi vrlo značajne mjere preustroja', uključujući prodaju osiguravateljskog i ogranka koji se bavi trgovinom robom, objasnio je glasnogovornik komisije Jonathan Todd. 

Komisija je 'uzela u obzir i činjenicu da je iznos pomoći bio značajno smanjen zato što je banka preuzela odgovornost za veliki udio u potencijalnim gubicima povezanim s problematičnom imovinom', izvijestio je Todd. 

U siječnju je RBS objavio najveći korporativni gubitak u britanskoj povijesti u visini 28 milijardi funti. 

Banka je bila katastrofalno izložena krizi na urušenom američkom tržištu nekretnina i zlosretno odabranom trenutku kupnje nizozemske banke ABN Amro. 

Prema propisima EU-a, vladama je dozvoljeno spašavati kompanije samo ako se novac poreznih obveznika upotrebljava za njihov preustroj kako bi naknadno mogle poslovati i bez pomoći države. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: State aid: Commission approves impaired asset relief measure and restructuring plan of Royal Bank of Scotland
  • EUobserver: EU approves largest state aid plan in union's history