naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri EU-a postigli sporazum o kvotama za ribarenje u 2010.

Ministri Europske unije postigli su sporazum o smanjenju ribolovnih kvota u sljedećoj godini za vrste izložene prekomjernoj eksploataciji ali su istodobno oprezno povećali kvote za druge vrste kako ne bi ugrozili egzistenciju ribara.  

'Drago mi je što mogu objaviti da smo postigli sporazum o ribolovnim kvotama za 2010.', rekao je švedski ministar poljoprivrede Eskil Erlandsson čija zemlja trenutno predsjedava Unijom. 

'Kvote su utemeljene na preporukama znanstvenika. Smanjene su za ugrožene populacije riba a oprezno povećane za druge vrste', rekao je Erlandsson na konferenciji za novinare u Bruxellesu. 

Ministri su tako dogovorili smanjenje ukupnih dogovorenih količina za izlov ključnih vrsta poput bakalara, bakalarke i lista, i to za 20 do 25 posto u 2010. u odnosu na ovogodišnje količine. Istodobno je povećana ukupna dogovorena količina za izlov oslića, za 15 posto u odnosu na ovogodišnju kvotu. 

'Iako je trebalo smanjiti brojne kvote, uložili smo maksimalne napore kako bismo što više smanjili kratkoročno opterećenje za ribolovni sektor', rekao je povjerenik EU-a za more i ribarenje Joe Borg. 

Ministri su također djelimično ukinuli zabranu lova na inćune u Biskajskom zaljevu, u skladu sa zahtjevima Francuske i Španjolske. Kao razlog navedene su solidne naznake o oporavku populacije te ribe. 

'Dozvolili smo izlov sedam tisuća tona inćuna počevši od siječnja 2010., pri čemu je dogovoreno da će ta kvota biti smanjena ili povećana ovisno o savjetu znanstvenika u proljeće', najavio je Borg.  

Iako su mnoge vrste i dalje izložene prekomjernom izlovu, polako raste trenutno još malen broj vrsta koje se sada love na maksimalnoj održivoj razini, naglasio je Borg, dodajući da je prekomjerni izlov u padu i da bi do 2015. mogao biti u cijelosti iskorijenjen. 

 

Više o tome: