naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU traži konkretne mjere za uvođenje reda u grčkim financijama

Europski povjerenik za gospodarstvo i monetarnu politiku Joaquin Almunia u utorak 15. prosinca je poručio grčkom premijeru Georgeu Papandreuu da Grčka mora usvojiti 'konkretne mjere' kako bi srezala proračun i riješila kaos u proračunu.

'Primili smo na znanje čvrstu odluku grčke vlade, koju je sinoć potkrijepio i premijer Papandru, da smanji proračunski manjak i javni dug kroz kontinuirano smanjenje potrošnje i povećanje prihoda', kazao je Almunia. 

Dodao je ipak da Bruxelles s nestrpljenjem očekuje 'pojedinosti programa stabilizacije koji se očekuje tijekom siječnja, konkretne mjere koje će poduprijeti prilagodbu proračuna u 2010. i osigurati brzu konsolidaciju grčkih javnih financija'. 

Tjedan dana nakon što je agencija Fitch snizila kreditni rejting Grčke, izazvavši najtežu financijsku krizu u povijesti te zemlje, Almunia je izjavio kako Papandreouv proračun za 2010., o kojemu se trenutno raspravlja u grčkom parlamentu, i drugi planovi predstavljaju 'korak u pravom smjeru'. 

Radi se, kako je naglasio, o potezima koji učvršćuju namjeru grčke vlade glede strukturalnih reformi u području socijalnih troškova, proračunskog procesa, poreznog sustava i prikupljanja statističkih podataka. 

Almunia je, međutim, upozorio da će Europska komisija nastaviti pažljivo pratiti makroekonomsku i fiskalnu situaciju te provedbu najavljenih mjera. 

Papandreuovi prijedlozi uključuju ograničenje zapošljavanja i plaća u javnom sektoru, 10-postotno smanjenje socijalnih troškova, te 'značajno smanjenje potrošnje za vojsku'. 

Papandreu je također pozvao na uvođenje poreza u visini 90 posto na bonuse koje banke isplaćuju svojim menadžerima, te na reorganizaciju fiskalnog sustava kako bi se povećali prihodi države. 

Te bi mjere trebale stupiti na snagu početkom 2010. i rezultirati smanjenjem grčkog proračunskog manjka ispod 3,0 posto BDP-a, što je plafon za članice eurozone. 

Grčki bi manjak u ovoj godini trebao dosegnuti 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). 

Hina