naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poticaji potaknuli prodaju automobila u Europi u studenom

Prodaja automobila u Europi porasla je u studenom za 26,6 posto u odnosu na isti mjesec lani zahvaljujući programima poticaja koji su ohrabrili vozače da se riješe starih vozila, izvijestila je u utorak 16. prosinca udruga europskih proizvođača automobila ACEA.  

Usporedbe radi, u studenom prošle godine prodaja automobila pala je 25,8 posto jer je gospodarska kriza srezala potražnju, prisilivši proizvođače da smanje proizvodnju. 

U ACEA-i ukazuju na veliku razliku između zapadne Europe i novih članica EU, ističući da je prodaja u zapadnoeuropskim zemljama porasla za 30,6 posto dok je u novim članicama EU pala za 16,7 posto. 

Poticajne mjere 'gotovina za krntije' poduprle su prodaju na glavnim tržištima, no neki su programi, primjerice onaj u najvećem europskom proizvođaču Njemačkoj, već ugašeni a neki će biti postupno povučeni sljedeće godine. 

U razdoblju od siječnja do studenog ukupno je u članicama EU-a i zemljama EFTA-e (bez Cipra i Malte) prodano 13.404.282 vozila. 

ACEA je podsjetila da je u studenom 2009. u odnosu na isti mjesec 2008. bio jedan radni dan više, što je također pridonijelo višem rezultatu. 

Hina