naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Planovi reforme financijskog sustava EU previše razvodnjeni

Predloženi planovi izmjene nadzora EU financijskog tržišta pretjerano su razvodnjeni, prenose europski mediji u četvrtak upozorenje predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.  

'Nadam se da će Europski parlament u idućoj pregovaračkoj fazi pooštriti i uravnotežiti propise na tome području', kazao je Barroso u srijedu u govoru u Europskom parlamentu. 

Ovog su mjeseca ministri financija EU usvojili planove o uspostavi tri nova regulatorna tijela koja će pratiti i nadgledati bankarski, osiguravateljski i sektor vrijednosnih papira. Dogovoreno je i osnivanje krovnog vijeća za praćenje sistemskih rizika, kojemu je zadaća praćenje situacije u gospodarstvu regije u cjelini. 

Zbog strahovanja zemalja članica da bi nova tijela mogla zadirati u područja koja spadaju u nadležnost njihovih vlasti u postignuti je kompromis uključena složena procedura pritužbi, čime je državama članicama omogućeno stavljanje veta u određenim okolnostima. 

Ključnu je ulogu u tom procesu odigrala Velika Britanija, čiji je glavni grad najveće financijsko središte u Europi. 

Strahujući da bi spremnost zemalja članica na prihvaćanje predloženih reformi mogla iduće godine izblijedjeti, parlamentarni odbor za gospodarsku i monetarnu politiku usvojio je ambiciozan plan rada. 

Petero parlamentarnih zastupnika koji predvode zakonodavni dio posla na reformama planira preliminarna izvješća o Komisijinim prijedlozima završiti do 5. veljače, nakon čega članovi odbora imaju rok do 4. ožujka za predlaganje amandmana.

Potom će političke grupacije imati dva mjeseca da se dogovore o eventualnim dodatnim amandmanima a konačno je glasovanje povjerenstva o izvješćima zakazano za 4. svibnja. 

Nakon toga, članovi parlamenta pokrenut će pregovore s tada španjolskim predsjedništvom EU-a kako bi se postigao kompromis između EP-a i zemalja članica. 

Taj ambiciozni plan rada predviđa glasovanje u parlamentu kao cjelini prije ljetne stanke sredinom srpnja. I članovi parlamenta i zemlje članice kazali su kako žele da se nova tijela uspostave prije kraja 2010. 

 

Više o tome:

EUobserver: Barroso says finance plans are 'too diluted'