naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zaposlenici europskih institucija u štrajku

Veliki dio zaposlenika europskih institucija stupio je u četvrtak, 17. prosinac 2009., u štrajk tražeći povećanje plaća od 3,7 posto, što im po važećim pravilima pripada, ali s čim se ne slaže većina država članica s obzirom na gospodarsku i financijsku krizu.

Većina zaposlenika Vijeća EU-a, institucije koja predstavlja države članice, ostala je u četvrtak kod kuće, a dio njih je morao doći kako bi se osiguralo normalno odvijanje sastanka ministara prometa zemalja članica. Zbog štrajka je otkazano održavanje dvadesetak sastanaka na stručnoj razini.

U petak će se ponovno sastati veleposlanici zemalja članica kako bi pokušali pronaći kompromis. Među zemljama članicama spominjao se prijedlog o povećanju plaća od dva posto, što sindikati zaposlenika smatraju nezakonitim.

Europska komisija predložila je Vijeću povećanje plaća od 3,7 posto na temelju kretanja plaća u javnoj upravi u osam država članica te životnih troškova u Bruxellesu. Komisija je takav prijedlog uputila zemljama članicama pozivajući se na mehanizam automatskog indeksiranja propisanog zakonom.

Međutim, zemlje članice žele da Komisija prihvati "iznimno odstupanje od pravila" zbog "teške gospodarske i socijalne situacije u Europskoj uniji".

Ne pronađe li se kompromis, ovaj slučaj bi mogao završiti pred Europskim sudom u Luksemburgu. Taj sud je 1972. godine u slučaju sličnom današnjem presudio u korist Europske komisije.

Tri europske institucije, Komisija, Vijeće i Parlament imaju oko 44.500 zaposlenika, a većina njih, 33.700, radi za Europsku komisiju.

Hina