naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnik Eurojusta podnio ostavku zbog zloporabe ovlasti

Čelnik Eurojusta, europske agencije za borbu protiv kriminala, podnio je ostavku pošto je suspendiran na 30 dana jer je provodio pritisak na portugalske tužitelje da obustave istragu o korupciji protiv premijera Josea Socratesa.

Eurojust se u četvrtak 17. prosinca pokušao ograditi od skandala oko portugalskog tužitelja Josea da Mote, koji je na čelu Eurojusta zadnje dvije godine, a ostavku je podnio u srijedu. 

Eurojust neće time biti oštećen jer je riječ o 'nacionalnom pitanju' u koje nije umiješan, rekao je glasnogovornik agencije Johannes Thuy. 

Nije, međutim, želio komentirati informaciju o navodnom pritisku kojem su bili izvrgnuti portugalski tužitelji kako bi odustali od istrage o korupciji protiv Socratesa 2002. kada je Da Mota već bio član Eurojusta. 

Disciplinska istraga koju je u svibnju pokrenuo portugalski državni tužitelj zaključila je početkom ovog tjedna da suspendira Da Motu s dužnosti na 30 dana. On je tada ponudio ostavku premijeru Socratesu, koji ju je prihvatio. 

Optužbe su iznesene u vezi sa slučajem koji upućuje na Socratesa u vrijeme kada je kao ministar zaštite okoliša dopustio gradnju trgovačkog centra na zaštićenom zemljištu za što je navodno dobio mito. 

Dvojica sudaca u tzv. Freeport aferi optužili su u travnju Da Motu da ih je pokušao nagovoriti da odustanu od istrage na zahtjev premijera i ministra pravosuđa. 

Da Motu će na čelu Eurojusta, do novih izbora početkom iduće godine, zamijeniti njegova zamjenica Michele Coninsx iz Belgije. 

 

Više o tome:

EUobserver: Eurojust chief quits over power abuse scandal