naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Vijeće EU za opće poslove i vanjske odnose

U ponedjeljak 25. siječnja u Bruxellesu sastaju se ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na redovitom mjesečnom sastanku.  

Najprije će se sastati kao Vijeće za opće poslove (GAC), kojim će predsjedavati španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos i na kojem će Španjolci predstaviti prioritete svoga šestomjesečnog predsjedanja. Sastanak GAC-a trajat će manje od sat vremena, a odmah nakon toga ministri nastavljaju rad kao Vijeće za vanjske poslove (FAC), kojim će prvi put predsjedavati visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, kako to predviđa Lisabonski ugovor.  

Prije Lisabonskog ugovora, svim ministarskim vijećima predsjedavao je ministar zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo, a tako će biti i ubuduće osim kada je riječ o Vijeću za vanjske poslove. Što se tiče Vijeća za opće poslove, koje, između ostalog, koordinira rad ostalih vijeća, ne isključuje se da u budućnosti njime predsjedava premijer zemlje predsjedateljice, umjesto ministra vanjskih poslova.  

Glavna tema sastanka FAC-a bit će europska pomoć žrtvama potresa na Haitiju. Ukupna pomoć Europske unije Haitiju dosegnut će iznos veći od 400 milijuna eura. Na sastanku će se raspravljati o slanju novih snaga unutar Europskih žandarmerijskih snaga na Haitiju. 

FAC će također donijeti zaključke o budućnosti operacije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Europske zemlje su spremne zadržati vojnu nazočnost u BiH, ali samo pod mandatom UN-a. 

Na sastanku će se također razgovarati o Somaliji, Iranu, Afganistanu i Jemenu. 

Bivša američka državna tajnica Madelaine Albright, koja sada predsjedava skupinom zaduženom za reviziju strateškog koncepta NATO-a, razgovarat će u srijedu s članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.(Hina)

 

Više o tome:

  • Španjolsko EU predsjedništvo: Council of General Affairs (CGA)
  • Španjolsko EU predsjedništvo: Council of Foreign Affairs