naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija privremeno odobrila njemačku pomoć za Hypo Real Estate

Europski regulatori u ponedjeljak 21. prosinca su privremeno odobrili pomoć njemačke vlade posrnuloj banci Hypo Real Estate u vrijednosti 18 milijardi eura.  

Europska je komisija ocijenila da će jamstva u vrijednosti osam i 10 milijardi eura 'pomoći banci da podmiri hitne potrebe vezane za likvidnost', kazala je EU povjerenica za konkurentnost Neelie Kroes. 

Prvo jamstvo stupa na snagu 23. prosinca na razdoblje od godinu dana dok će drugo, veće, biti izdano prema potrebi u nadolazećim mjesecima za potrebe pokrivanja hitnih potreba u vezi s likvidnošću, stoji u priopćenju Bruxellesa. 

Komisija će prilikom donošenja konačne odluke o planu preustroja HRE-a uzeti u obzir sve odobrene mjere. 

Njemačka je u listopadu 2008. dobila dozvolu za prvu tranšu pomoći za HRE u visini 35 milijardi eura, a vlada u Berlinu u međuvremenu je obavijestila Bruxelles o nužnosti dodatnih mjera za spas te banke. 

Regulatori su u svibnju najavili sveobuhvatnu istragu o dijelu od ukupno 100 milijardi eura pomoći koju je njemačka vlada ponudila toj banci. 

HRE se specijalizirala za odobravanje jeftinih kredita lokalnim vladama ali joj je kriza na tržištima kratkoročnih kredita na koja se oslanjala pri prikupljanju sredstava uništila poslovni model i onemogućila financiranje ogromnog duga. 

Strahujući da bi kolaps te banke izazvao kaos na financijskim tržištima, njemačke su vlasti ove godine naredile prvu potpunu nacionalizaciju neke banke od rođenja njemačke republike 1949. 

Vlada smatra HRE ključnom za europsko najveće gospodarstvo jer igra odlučujuću ulogu u izdavanju osiguranih obveznica ('Pfandbriefe') u koje su mali ulagači, štedne banke i osiguravateljske tvrtke uložili velike novce. 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission temporarily approves €18 billion state guarantees for German bank Hypo Real Estate