naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rumunjska: kontroverzna ministrica odgovorna za europske fondove

Glamurozna bivša savjetnica rumunjskog predsjednika imenovana je ministricom za regionalni razvoj, postavši odgovorna za milijarde eura iz europskih fondova premda je prate optužbe za korupciju.

Izgradivši munjevito karijeru, 36-godišnja Elena Udrea trenutačno je ministrica turizma u prijelaznoj vladi Emila Boca. 

Pošto je Boc dobio novi mandat, Udrea će svojem portfelju dodati i regionalni razvoj, čime će dobiti nadzor nad 3,7 milijardi eura predviđenih za razvoj rumunjske infrastrukture u europskom proračunu za razdoblje od 2007. do 2013. 

Smatrana štićenicom rumunjskog predsjednika Traiana Basescua, Udrea je u rujnu bila predmetom parlamentarne istrage, koja je preporučila pokretanje kaznene istrage o načinu na koji je ona raspolagala javnim novcem za financiranje medijskih kampanja. 

Udrea je odgovorila da je istraga bila politički motivirana kako bi se naštetilo Basescuovoj predsjedničkoj kampanji, a iz njezina ureda poručuju da su optužbe preslabe za kazneni progon. 

To, međutim, nije prvi put da se ministrica našla u središtu pozornosti zbog optužbi za korupciju. 

Udrea, koja je pozirala za luksuzne lifestyle časopise u donjem rublju, udana je za poslovnog čovjeka iz Bukurešta koji je imao monopol na parkirališta u glavnom rumunjskom gradu.  

Imenovana je Basescuovom posebnom savjetnicom nedugo pošto je on izabran za predsjednika potkraj 2004., no u studenome 2005. podnijela je ostavku zbog optužbi za namještanje poslova poslovnim suradnicima svojeg supruga. 

Njezin pad ubrzao je i niz propusta. Jednom prilikom na televiziji je izjavila da je norveška predsjednička republika i članica EU-a.

Njezino imenovanje ministricom zaduženom za europske fondove za regionalni razvoj šokiralo je mnoge rumunjske komentatore i njezine političke suparnike. 

Basescu vraća 'iste diskreditirane ministre na ključne položaje', rekao je čelnik socijaldemokrata Mircea Geoana, koji je tijesno izgubio nedavne opće izbore. 

Alina Mungiu-Pippidi, analitičarka berlinske Škole upravljanja Hertie, kazala je da je njezino imenovanje na tu dužnost 'skandalozno'. 'Rumunjski mediji opetovano su izvješćivali o jako povoljnim javnim ugovorima koje su tvrtke njezina supruga dobile zadnjih godina i njezinu povlaštenom pristupu predsjedniku zbog čega je ona jako kontroverzna. 

Dan Tapalaga, novinar iz Bukurešta, smatra da Udrea nije kvalificirana za svoju novu ulogu.

'Rumunjska si ne može dopustiti da eksperimentira s novacima na ključnim položajima, treba nam netko tko je stručnjak za lokalnu i regionalnu vlast, tko poznaje europske fondove. Osobito zbog toga što Rumunjska već godinama ne uspijeva uvesti funkcionirajuću regionalnu politiku', rekao je. 

Udrein ured odbacuje optužbe da ona nije kvalificirana za novu dužnost, ističući da je kao ministrica turizma bila odgovorna i za nadzor programa koje financira EU. 

Komentirajući optužbe iz 2005., iz njezina su ureda odgovorili: 'Udrea je podnijela ostavku na dužnost savjetnice predsjednika prije četiri godine upravo zato da bi razjasnila tu situaciju. To više nije problem.' 

Europska komisija poručila je da ne komentira pojedina imenovanja, ali i istaknula da Bruxelles 'dijeli odgovornost' s rumunjskim vlastima za pravilno raspolaganje novcem iz europskih fondova.

'Zemlje članice odgovorne su za izbor projekata koje financira EU. One moraju dokazati da svaki projekt zadovoljava sve potrebne kriterije. Ako to ne učine, Komisija može suspendirati pomoć ili zatražiti povrat novca koji je nepravilno povučen', kazao je glasnogovornik povjerenika za regionalni razvoj Dennis Abbott. 

Europska komisija uvela je Rumunjskoj 2007. posebni mehanizam monitoringa reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije. Mehanizam, koji je uveden i Bugarskoj, nedavno je produljen na neodređen rok. 

 

Više o tome:

EUobserver: Controversial minister to oversee EU funds in Romania