naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Verhofstadt: Europu se više ne sluša

Velike sile više ne slušaju Europu, upozorio je Guy Verhofstadt, čelnik liberalne skupine u Europskom parlamentu, pozivajući EU da o tome promisli i izabere federalni model razvoja.  

Na konferenciji o klimi u Kopenhagenu 'Europa nije bila pozvana za stol Velikih. Nijedna europska zemlja, ni Francuska, ni Njemačka, ni Velika Britanija. A još manje Europska unija kao takva', istaknuo je bivši belgijski premijer u članku objavljenom u srijedu u belgijskim dnevnicima Le Soir i De Morgen. 

'To je danas stvarnost: velike sile ne slušaju Europu, više je ne slušaju. U Kopenhagenu nismo bili na pregovorima o konačnom sporazumu, nije nas se slušalo. Teško je tako se probuditi', rekao je. 'Kopenhagen je za Europu ozbiljno upozorenje', smatra on. 

'Europske zemlje bez Europske unije više praktički neće imati mjesto za stolom za kojim se vode najvažniji pregovori', upozorio je. 

'Europa će u svjetskom poretku izgubiti svoje mjesto u gospodarskom i političkom smislu ako ne odlučimo raditi više i bolje zajedno i to odmah', istaknuo je. 

Verhofstadt se zauzeo za uspostavu europske diplomacije 'što je brže moguće'. 'To je instrument koji moramo koristiti da bi nas se slušalo', poručio je. 'Isto tako, potrebno je hitno pronaći europsku gospodarsku strategiju.' 

'Kopenhagen je signal da Europska unija mora postati politička unija, politička federacija', smatra on, ističući da EU nema drugog izbora. 

'Ili će se čuti njihov glas preko Europe ili ih se neće uopće čuti. Poruka Kopenhagena ne može biti jasnija', zaključuje Verhofstadt. 

Hina