naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Od Nove godine potpuna liberalizacija željezničkog putničkog prometa u EU-u

S prvim danom sljedeće godine sva poduzeća registrirana za željeznički putnički u jednoj od zemalja članica EU-a imat će slobodan pristup željezničkoj infrastrukturi u drugim članicama EU-a, a Komisija ističe da će to dodatno ojačati kvalitetu usluga u željezničkom sektoru.

"Ovo je nova faza u procesu jačanju europskog željezničkog sektora, koji je Europska unija pokrenula prije nekoliko godina. Od otvaranja međunarodnog tržišta u prijevozu putnika korist će imati i industrija i putnici. Očekuje se da će s tim putnici dobiti veći izbor i da će to dovesti do skoka u kvaliteti usluga i do smanjenja cijena. Ovo je još jedan važan korak prema uspostavi integriranog europskog željezničkog prostora", istaknuo je u priopćenju povjerenik za promet Antonio Tajani.

Prema direktivi koja na snagu stupa 1. siječnja 2010. godine, svako željezničko poduzeće koje ima licencu i koje zadovoljava sigurnosne standarde moći će davati uslugu u međunarodnom prometu putnika. Ta će se poduzeća moći baviti i kabotažom, što znači da će poduzeće iz jedne zemlje članice moći prevoziti putnike i unutar druge zemlje članice.

Zemlje članice moći će, pod strogo kontroliranim uvjetima, ograničiti slobodu pristupa željezničkoj infrastrukturi ili nametnuti plaćanje dodatnih nameta kako bi nadoknadili troškove javnih prometnih usluga koje u potpunosti ne mogu funkcionirati na tržišnim osnovama.

Hina