naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska postavlja novi uvjet za članstvo Turske u EU

Bugarska prijeti da će blokirati pristup Turske Europskoj uniji ako ne dobije nekoliko milijardi eura odštete za ljude raseljene u vrijeme Otomanskog Carstva.

"Turska sigurno može platiti taj iznos, napokon, ona je 16. najveća gospodarska sila na svijetu", kazao je, precizirajući da je riječ o 20 milijardi američkih dolara (14 milijardi eura).

"Jedan od tri uvjeta za punopravno članstvo Turske u EU rješenje je problema imovine tračkih izbjeglica", izjavio je Božidar Dimitrov.

Otomansko je Carstvo 1913. protjeralo stotine tisuća Bugara s područja na zapadnoj strani Bospora. To je područje 1923. postalo Turska, a prava raseljenih priznata su ugovorom iz 1925., no on nije nikada proveden, ističe Bugarska.

Veselin Ninov iz Ureda za tisak bugarske vlade rekao je da Dimitrova izjava odražava vladino stajalište te da na sporu radi bugarsko-turska radna skupina. Spomenuo je ipak drugi iznos.

"To je stvar službene vladine politike. Postoji ugovor između dviju strana iz 1925. To je službeni ugovor, pa, u skladu s njime, turska vlada bugarskim izbjeglicama mora platiti između deset i 12 milijardi dolara (osam milijardi eura)", rekao je.

Ocijenio je da je riječ o više "povijesnom nego političkom" pitanju.

Upitan je li Bugarska spremna zbog toga staviti veto na pregovore Turske s EU-om, Ninov je kazao: "Postoji ta opcija. No to je samo jedan od mnogih drugih uvjeta za bugarsku potporu članstvu Turske. Postoje i pitanja koja se odnose na energetiku te projekte upravljanja vodom."

Bugarski premijer Bojko Borisov o tom će pitanju razgovarati tijekom posjeta Turskoj u siječnju ili veljači, dodao je.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova i Europska komisija još nisu komentirali ovaj slučaj.

 

Hina