naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rast godišnje stope inflacije u eurozoni u prosincu

Inflacija u 16 zemalja eurozone u prosincu 2009. porasla je uslijed znakova ubrzanja gospodarskih aktivnosti, pokazale su u utorak, 5. siječnja 2010., prve procjene europskog ureda za statistiku Eurostat.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u prosincu je tako iznosila 0,9 posto, nasuprot u studenome zabilježenih 0,5 posto, navodi se u izvješću statističkog ureda.

Unatoč ubrzavanju, godišnja stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama i dalje je osjetno ispod gornje granice u visini dva posto koju cilja Europska središnja banka (ECB).

Prve procjene Eurostata u skladu su s očekivanjima analitičara čije su se procjene godišnje inflacije kretale u visini jedan posto u prosincu.

Ekonomisti također očekuju da će na ovotjednom sastanku ECB zadržati ključne kamatne stope nepromijenjenima, budući da eurozona bilježi tek skroman oporavak od recesije koja ju je pogodila prošle godine.

 

 Više o tome:

  • RAPID: Flash estimate - December 2009 Euro area inflation estimated at 0.9%