naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Moratinos: EU mora otvoriti vrata novim članicama

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos rekao je u utorak, 5. siječnja 2010., da je "ključno" da Europska unija bude otvorena za daljnje proširenje, ponajprije na zemlje jugoistočne Europe, pošto je Lisabonskim ugovorom riješila svoje institucionalne probleme.

Španjolska, koja je 1. siječnja preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a, "smatra da nema razloga da se postavljaju zapreke politici otvorenih vrata", rekao je Moratinos u razgovoru s novinarima koji prate europska pitanja u Madridu.

Pošto je, usvajanjem Lisabonskog ugovora, riješena dugotrajna institucionalna glavobolja koja je mučila EU, "ključno je poslati tu političku poruku", rekao je.

Moratinos je na prvom mjestu spomenuo države bivše Jugoslavije, ocijenivši kako je, među njima, Bosna i Hercegovina "najranjivija" i istaknuvši da će joj "Španjolska posvetiti najveću pozornost" tijekom svojeg mandata na čelu EU-a.

Osvrnuo se i na Island, koji je prošle godine predao zahtjev za članstvo u EU i mogao bi postati članicom 2012., te Tursku, izrazivši nadu da će Ankara nastaviti otvarati pregovaračka poglavlja, ali i priznavši da će pristupni proces te zemlje biti "dug".

Španjolska podržava kandidaturu Turske za članstvo u EU, dok joj se druge članice poput Francuske, Austrije i Njemačke protive i predlažu samo "privilegirano partnerstvo", što Ankara odbija.

Moratinos je također istaknuo da Španjolska tijekom svojeg predsjedanja Unijom neće priznati neovisnost Kosova, ali će prema kosovskim vlastima imati konstruktivno stajalište.

 

Hina