naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolsko predsjedništvo traži obvezujuće ekonomske ciljeve

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero kazao je da bi europski novi desetogodišnji gospodarski plan, čije je postizanje najavljeno sljedećih mjeseci, trebao imati obvezujuće ciljeve i 'korektivne mjere' za zemlje članice koje ne ispunjavaju te ciljeve. 

Zapatero je to rekao u četvrtak 7. siječnja u govoru uoči službene inauguracije španjolskog predsjedništva EU-a. 

'Apsolutno je potrebno da ekonomska strategija 2020. ima novu prirodu, obvezujuću prirodu', rekao je Zapatero. 

Španjolski vođa predložio je potencijalne kazne za zemlje članice EU-a koje ne uspijevaju postići dogovorene ekonomske ciljeve, primjerice uskrate isplata iz europskog budžeta. 

'To ćemo predložiti. Ali ne mogu predvidjeti ishod rasprave', rekao je socijalistički premijer. Upitan gdje bi mogli biti postavljeni obvezujući ciljevi i kad bi trebalo poduzeti korektivne mjere, Zapetero je dao malo pojedinosti. 

Sugerirao je da bi ciljevi mogli biti nametnuti kako bi se ojačalo jedinstveno tržište, koje treba jamčiti slobodu kretanja kapitala, radne snage i roba. 

Korektivne mjere mogle bi biti primijenjene u povezivanju energetskih tržišta. 

Španjolska želi iskoristiti svoje predsjedanje Europskom unijom kako bi potakla stvaranje neke vrste europske vlade za ekonomska pitanja, koja bi ojačala koordinaciju nacionalnih politika, piše agencija France presse. 

Raspravu u tom smjeru namjerava pokrenuti već na prvom summitu EU-a, predviđenom za 11. veljače u Bruxellesu, a posvećenom načinima pokretanja gospodarskog rasta u Europi, rekao je Zapatero. 

Na tom summitu trebala bi započeti i rasprava o novoj strategiji za deset sljedećih godina, kojom bi se zamijenila tzv. Lisabonska strategija za rast i razvoj iz 2000., kojom se željelo od Europe učiniti ekonomiju znanja, najkonkurentniju na svijetu do 2010. Cilj nije ispunjen, jer se uglavnom radilo o popisu namjera bez obveza za vlade. 

'Na neformalnom summitu 11. veljače trebali bismo, po mojem mišljenju, izaći s mjerama koje bi uključile poticaje i korektivne mjere', rekao je. 

Taj summit bit će prigoda da čelnici EU-a rasprave i o rastućim problemima dugova zemalja članica, prije svega Grčke, Irske i Španjolske, te o problemima rasta nezaposlenosti. 

U petak se u Madridu održava sastanak Europske komisije i španjolskog predsjedništva EU-a, koji je uobičajen nakon što određena zemlja članica preuzme predsjedanje EU-om. 

Komisija neće biti cjelovita, a sastanak s cijelom novom Komisijom bit će po njezinom potvrđivanju u Europskom parlamentu.  

 

Više o tome:

  • EUobserver: Spain to push for binding EU economic goals
  • EurActiv: Spanish Presidency seeks biting economic safeguards