naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Napredak Islanda prema EU mogao bi biti usporen

Napori Islanda da se priključi Europskoj uniji mogli bi biti usporeni ishodom referenduma o povratu novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje su isplatile svoje štediše nakon propasti islandske banke Icesave, priopćilo je španjolsko predsjedništvo EU-a.  

Britanski i nizozemski štediše izgubili su novac sa svojih računa banke Icesave kada se krajem 2008. urušio financijski sustav u Islandu. Britanija i Nizozemska isplatile su novac u potpunosti svojim štedišama, ali traže povrat od Islanda. 

Vlada planira održati referendum o tom pitanju krajem veljače ili početkom ožujka.  

Rezultat je nesiguran a ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se većina od 320 tisuća Islanđana protiv tzv. zakonu o Icesaveu. 

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos ponovio je europsko stajalište da je referendum unutarnje pitanje, ali je i potvrdio ono što dužnosnici privatno kažu - da bi pristup EU-u mogao biti usporen. 

'Nadam se da građani Islanda  vide u EU-u svoj budući projekt', rekao je novinarima. 'Iskreno, ako zakon ne dobije zeleno svjetlo, to bi moglo usporiti čitav kalendar ... moglo bi usporiti čitav proces pregovora', dodao je. 

Islandski predsjednik Olafur Grimsson ovaj je tjedan neočekivano odbio potpisati zakon o isplati.  

Većina građana Islanda smatra da se na porezne obveznike prebacuje odgovornost za nešto za što nisu odgovorni, a dio njih smatra da je to jedini način da se zemlja vrati u normalno ekonomsko stanje, da se osigura pristup međunarodnim tržištima i da se priključi Europskoj uniji.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: No link between Iceland debt and EU bid, says Spain