naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Osnovan novi fond za kupovinu problematične imovine u istočnoj Europi

Svjetska banka, Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) i private equity tvrtka CRG Capital priopćili su u ponedjeljak 11. siječnja da su pokrenuli fond za potrebe kupovine toksične imovine u središnjoj i istočnoj Europi, pogođenoj globalnom financijskom krizom.

Novoosnovani Fond za posebne situacije u središnjoj i istočnoj Europi (CEE Special Situations Fund) prikupit će oko 200 milijuna eura za potrebe kupovine ili ulaganja u problematičnu korporativnu imovinu u toj regiji, kako bi joj se pomoglo pri oporavku od produbljene recesije, ističe se u njihovom priopćenju. 

Svjetska banka, EBRD i CRG Capital za početak će uložiti 36 milijuna eura u taj fond, koji će se baviti 'akvizicijom, preustrojem i likvidacijom problematične korporativne imovine'. 

'Nadamo se da ćemo rješavanjem problema loših zajmova pridonijeti obnovi dugoročne održivosti regionalnog financijskog sustava, kako bi se pojedincima, te malim i srednjim tvrtkama osigurao pristup jeftinijim izvorima financiranja', stoji u priopćenju Larsa Thunella, izvršnog direktora i izvršnog dopredsjednika Međunarodne financijske korporacije (IFC) Svjetske banke. 

'Fond će podupirati novoosnovanu upravu koja će novim znanjima osnažiti oporavak održivih posrnulih kompanija', kazao je Varel Freeman, prvi dopredsjednik EBRD-a. 

IFC je u listopadu utemeljio program za povrat dugova i preustroj imovine (DARP) koji će ulagati izravno u kompanije na tržištima u nastajanju, posrnulima pod pritiskom loših dugova.

Za taj je program IFC najavio ulaganje u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, u nadi da će se razviti u pet milijardi dolara vrijedan program usmjeren na gospodarstva u nastajanju i zemlje u razvoju središnje Europe, Azije i Latinske Amerike. 

Lars Thunell je uspješno nadzirao proces preustroja i prodaje loše imovine švedske banke za loše zajmove Securum, osnovane radi pohrane toksične imovine za vrijeme bankarske krize u toj zemlji u 1990tima. Država je tu imovinu uspješno prodala, uz dobit, nakon oporavka gospodarstva.

 

Više o tome:

EurActiv: New fund to buy toxic assets in Eastern Europe