naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Madrid želi napredak hrvatskih pregovora s EU-om, ali i islandskih i turskih

Španjolsko predsjedništvo nada se zaključiti što je brže moguće pristupne pregovore Hrvatske s EU-om, rekao je u ponedjeljak 11. siječnja španjolski ministar vanjskih poslova koji je također pozdravio izbor novog predsjednika RH Ive Josipovića.  

'Pozdravljam izbor novog predsjednika Hrvatske, osobe vrlo proeuropski usmjerene, te stoga odlučne dati zamah pregovorima s EU-om', rekao je Miguel Angel Moratinos na konferenciji za novinare. 

'Španjolsko predsjedništvo učinit će sve što može kako bi se što je prije moguće završili pregovori s Hrvatskom', dodao je. 

Moratinos je također ponovio kako španjolsko predsjedništvo želi da se postigne napredak u raspravama glede pristupanja Islanda i Turske. 

'Želimo pokrenuti pregovore s Islandom, kakav god bio ishod referenduma (o banci Icesave). Nećemo povezivati te dvije stvari', naglasio je. 

Island je u srpnju dao zahtjev za članstvo u EU koji je trenutno u fazi razmatranja u Europskoj komisiji.  

Referendum o povratu novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje su isplatile svoje štediše nakon propasti islandske banke Icesave zakazan je za 20. veljače. Britanski i nizozemski štediše izgubili su novac sa svojih računa banke Icesave kada se krajem 2008. urušio financijski sustav u Islandu. Britanija i Nizozemska isplatile su novac u potpunosti svojim štedišama, ali traže povrat od Islanda. 

Moratinos je naglasio da će njegova zemlja nastaviti proces pregovora Turske i EU-a, unatoč poteškoćama. 

Hina