naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija istražuje dogovore farmaceutskih kompanija o patentima

Europska komisija je u utorak 12. siječnja izvijestila da će pratiti dogovore farmaceutskih kompanija o patentima zbog bojazni da neki od njih podupiru više cijene lijekova.  

Komisija je izvijestila da je od pojedinih farmaceutskih kompanija zatražila kopije njihovih sporazuma o upotrebi patenata. 

Bruxelles nije otkrio o kojim je farmaceutskim kompanijama riječ, no izvijestio je da zahtjev pokriva ugovore o patentima koje su zaključili izvorni proizvođači i proizvođači generičkih varijanti lijekova u razdoblju od srpnja 2008. do prosinca 2009. na tržištu Europske unije. 

'Komisija detaljno istražuje ugovore o patentima kojima je utanačeno da izvorni proizvođač plaća proizvođaču generičkih lijekova odgodu plasmana proizvoda na tržište', priopćila je Komisija. 

'Moramo pratiti takve ugovore kako bismo bolje razumjeli tko ih je, zašto i pod kojim uvjetima sklopio', rekla je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja u odlasku Neeele Kroes. 'Praćenje nam također otvara mogućnost da poduzmemo mjere ukoliko se ukaže potreba', rekla je. 

Prema izvješću Komisije, objavljenom prošlog ljeta, generički lijekovi su u prosjeku 40 posto jeftiniji od izvornika manje od dvije godine nakon izlaska na tržište i štede novac pacijenata i osiguravateljskih tvrtki, uz podjednaku razinu učinkovitosti. 

Neke su kompanije u prošlosti bile optužene da su se služile patentima kako bi spriječile prodor generičkih lijekova na tržište odnosno da su nastojale uplesti moguće konkurente u pravne sporove kako bi blokirale plasman njihovih proizvoda. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Antitrust: Commission launches monitoring of patent settlements concluded between pharmaceutical companies