naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reding pred EP-om protiv tjelesnih skenera

Nova europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding izrazila je na saslušanju u Europskom parlamentu ozbiljne rezerve prema korištenju tjelesnih skenera za kontrolu putnika na zračnim lukama.  

'Skeneri nisu univerzalni lijek', kazala je Reding u utorak 12. siječnja, zauzevši se za stroge uvjete njihova korištenja. 

'Naša potreba za sigurnošću ne može opravdati povrede privatnosti. Tjelesne skenere treba koristiti samo na dobrovoljnoj osnovi i slike moraju biti odmah uništene', istaknula je. 

Reding je također zatražila 'kontrolu posljedica za zdravlje' tih skenera. 'Ne smijemo dopustiti da nas vodi strah i moramo se okrenuti manje invazivnim, manje agresivnim metodama' za kontrolu putnika, kazala je. 

EU ne brani članicama da postave tjelesne skenere na zračnim lukama. Nizozemska i Velika Britanija to su odlučile učiniti nakon neuspjelog terorističkog napada na američki zrakoplov na letu Amsterdam-Detroit na Božić. Nigerijski terorist unio je u zrakoplov eksploziv skriven u donjem rublju. 

Francuska i Italija testirat će uređaje, a podržava ih i Češka. Njemačka i Španjolska s druge su strane jako rezervirane. 

To pitanje bit će na dnevnom redu neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a 21. i 22. siječnja u Toledu, kojemu će nazočiti i njihova američka kolegica Janet Napolitano. 

Reding je također kazala kako je spremna, u roku tri mjeseca od preuzimanja dužnosti početkom veljače, pokrenuti proceduru za pojačanu suradnju kako bi se pojednostavili razvodi parova različitih državljanstava EU-a. 

'To traži deset članica. Imaju pravo i to ću učiniti', kazala je, napomenuvši da se u EU sklopi 350.000 takvih brakova na godinu, a 170.000 ih se razvrgne. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Tuesday's round-up: Almunia, Füle, De Gucht, Jeleva, Reding, Šemeta
  • EUobserver: Incoming commissioner criticises US-type approach to terrorism
  • EurActiv: New EU justice chief vows to protect citizens' privacy