naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka bi zbog manjkova mogla izgubiti sredstva iz EU fondova

Grčkoj prijeti gubitak milijardi eura iz fondova Europske unije ako ne smanji proračunski manjak i ne počne objavljivati pouzdanije statistike o državnim financijama, upozorili su dužnosnici iz Bruxellesa.  

Kao članica eurozone Grčka je dužna poštovati standarde EU-a u vezi upravljanja državnim financijama i načina na koje o njima izvješćuje. Ako ih ne uspije ispuniti mogla bi biti kažnjena zamrzavanjem priljeva sredstava iz EU fondova, kazali su izvori iz EU-a.  

Posljednjih tjedana sve učestalije dovodi se u pitanje sposobnost Grčke da ispuni bilo koji od tih kriterija i to nakon što je nova socijalistička vlada potvrdila da je proračunski manjak daleko veći od ranije objavljivanog. On, naime, doseže 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), više nego četiri puta više u odnosu na gornju granicu od tri posto BDP-a propisanu Paktom o stabilnosti i rastu. 

'Solidarnost mora biti obostrana. Raspolažemo mehanizmom solidarnosti poput kohezijskih fondova. Istodobno imamo pravila poput Pakta o gospodarskoj stabilnosti i rastu, za koja se očekuje da ih svaka članica u ime solidarnosti poštuje', kazao je nadolazeći povjerenik EU-a za monetarna pitanja Olli Rehn kojeg na toj dužnosti mora potvrditi Europski parlament. 

U odvojenom izvješću europski statistički ured Eurostat objavio je kako ustroj grčke statističke agencije 'ne jamči neovisnost, integritet i pouzdanost nacionalnih statističkih vlasti'. 

Grčka i dalje trpi posljedice 'sistemskih pogrešaka i slabosti koje joj ne dopuštaju pravovremeno prikupljanje pouzdanih fiskalnih statistika u Grčkoj', navodi se u priopćenju statističkog ureda. 

U 2008. ona je bila najveći pojedinačni korisnik sredstava iz kohezijskih fondova EU-a, čiji je cilj pomoći siromašnijim regijama neke zemlje da dostignu gospodarske standarde u EU. 

Te je godine, prema podacima EU-a, Grčka primila 4,7 milijardi eura iz kohezijskih fondova. Rehn je ipak istaknuo kako bi primjena sankcija, poput zamrzavanja sredstva iz tih fondova, bila zadnja mjera kojom bi se pribjeglo. 'Bolje je djelovati u partnerstvu s grčkom vladom i državnim vlastima', ocijenio je Rehn.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU to take legal steps against fake Greek data