naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka predstavila plan izlaska iz dužničke krize

Grčka je u četvrtak 14. siječnja objavila plan rezanja javne potrošnje u cilju izlaska iz dužničke krize koja je uzdrmala i eurozonu.  

Trogodišnjim planom Atena namjerava obuzdati nabujali državni proračunski manjak i do 2012. srezati ga ispod granice postavljene za zemlje koje koriste zajedničku valutu euro od tri posto BDP-a, kazao je premijer George Papandreou. 

'Naši napori u te tri godine bit će odlučujući za budućnost zemlje", kazao je Papandreou na sastanku kabineta o kriznom programu čije su donošenje zatražile europske vlasti. 'Želimo okrenuti novu stranicu što je prije moguće'. 

Plan će u petak biti predstavljen europskim dužnosnicima. 

'U prošlosti smo prkosili predviđanjima i to ćemo danas ponoviti', kazao je. 'Uvjeren sam da će europski partneri cijeniti naše napore, ne smo vlade već i svih građana'. 

Ministar financija George Papaconstantinou opisao je grčki plan kao 'putokaz' za prevladavanje 'velikih prepreka' i preokretanje 'velikog manjka vjerodostojnosti' s kojim se Grčka suočava na financijskim tržištima. 

Krizni plan trebao bi smanjiti proračunski manjak na 2,8 posto BDP-a do 2012., što je ispod granice od 3 posto koja vrijedi za zemlje koje već koriste euro, rekao je. Manjak je prošle godine dosegnuo 12,7 posto BDP-a. 

Programom će se nastojati stabilizirati grčki teret dugova, među najvećima u eurozoni. Do 2012. oni bi se trebali smanjiti na 117,7 posto BDP-a.

Vlada namjerava povećati prihode reformom poreznog sustava, pokazuje kopija plana koju su dobili novinari. 

 

Više o tome:

EUobserver: Greece outlines deficit plan